Monday, June 28, 2010

Δυο ευχάριστα νέα για το φίλο μου τον π. Π.Κ.

Δύο ευχάριστα νέα για το φίλο τον π. Παναγιώτη Καποδίστρια. Μεταφέρω από το μπλογκ του. Π. Παναγιώτη, συγχαρητήρια και πάντα χαρές να μοιραζόμαστε μαζί σου!

Το 1ο νέο είναι αυτό:

Για τις "Καμένες Πεταλούδες" μου


Παίρνω το θάρρος για μιαν είδους "αυτοδιαφήμιση", αλλά η χαρά μου χρειάζεται να μοιρασθεί με τους Φίλους του ΙΣΚΙΟΥ μας: Κρατώ από χθες (για τελικό έλεγχο) το πρώτο βιβλιοδετημένο αντίτυπο της συγκεντρωτικής έκδοσης των ταπεινών ποιητικών βιβλίων μου, με γενικό τίτλο "ΚΑΜΕΝΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ. Ποιήματα 1979-2009".

Την έκδοση ανέλαβε εξ ολοκλήρου και δωρεάν ο Εκδοτικός Οίκος Αντώνη Σταμούλη της Θεσσαλονίκης, εντάσσοντάς την στη λογοτεχνική σειρά "επί-γνωση". Ο κύριος Σταμούλης, εραστής της Ποίησης και του Ωραίου, πάσχισε με τους καλούς συνεργάτες του (και το κατόρθωσε) να βγει κάτι Καλό και Ποιοτικό! Τον ευχαριστώ από καρδιάς!

Υπερτονίζω τη λέξη ΔΩΡΕΑΝ, δεδομένου ότι συνήθως οι Εκδότες επιχειρούν να... γδάρουν οικονομικά τους ποιητές, εφόσον και η Ποίηση δεν πολυδιαβάζεται στην πεζότατη εποχή μας. Εάν προσθέσετε την τόσο επίφοβη περιρρέουσα οικονομική κρίση, τότε θα κατανοήσετε την δυσεύρετη Καλότητα του Εκδότη μου, ο οποίος, όχι μόνον εμπιστεύτηκε τη σμικρότητά μου στην Τέχνη του Λόγου, αλλά έκαμε εκδοτικά ό,τι καλύτερο μπόρεσε!

Η Αγγελική Κοκονάκη, καθηγήτρια Ψηφιδωτού στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας, παρεχώρησε δύο έργα της για να κοσμηθεί ο Τόμος. Ένα για την αρχή του βιβλίου και ένα για το εξώφυλλο (κουβερτούρα).

Ο Τόμος, 464 σελίδων, είναι πανόδετος κατά βάσιν, αλλά θα επενδυθεί με κουβερτούρα, που δεν έχει τυπωθεί ακόμη, αλλά εσείς την βλέπετε στην παρακάτω φωτό.


Το 2ο νέο είναι αυτό:

Το νέο συμφωνικό έργο της Κωνσταντίας Γουρζή, σε ποίηση π. Παναγιώτη Καποδίστρια, από την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Μονάχου και τη Χορωδία της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας
Στις 2 Ιουλίου 2010, ώρα 7 μ.μ., στην Herz-Jesu Kirche του Μονάχου, υπό τον γενικό τίτλο “Paradisi Gloria” και από την διεθνούς φήμης Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Μονάχου (Münchner Rundfunkorchesters), με μαέστρο τον καταξιωμένο Ulf Schirmer, θα παρουσιασθεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το νέο συμφωνικό έργο της διάσημης Ελληνίδας συνθέτριας Κωνσταντίας Γουρζή.

Η κ. Γουρζή ζει μόνιμα στη Γερμανία από το 1987, όπου μάλιστα δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά με πλείστες όσες επιτυχίες στο ενεργητικό της, ασχολούμενη με την διεύθυνση ορχήστρας και τη σύνθεση. Σημειωτέον, ότι συγκαταλέγεται από τους ειδικούς στους σαράντα καλύτερους μαέστρους στον κόσμο!

Το νέο αυτό έργο τιτλοφορείται «Ostern in Konstantinopel - Des Wortes Wegen. 11 Momente zwischen Ost und West» (Πάσχα στην Κωνσταντινούπολη – Λόγω Λόγου. 11 στιγμές μεταξύ Ανατολής και Δύσης), για Ορχήστρα, Χορωδία (της Bαυαρικής Ραδιοφωνίας), Βυζαντινό Ψάλτη (τον Βασίλη Αγροκώστα) και Σόλο Βιολί (τον Μιλτιάδη Παπαστάμου).

Η σύνθεση ανατέθηκε στην κ. Γουρζή από την Münchner Rundfunkorchesters. Μετά από γόνιμη συζήτηση της πολυτάλαντης συνθέτριας με τον ποιητή π. Παναγιώτη Καποδίστρια, πέρυσι το καλοκαίρι, ο δεύτερος ανέλαβε να παράξει στίχους, επί των οποίων θα προέκυπτε ύστερα η νέα μουσική της καλλιτέχνιδας.

Ο π. Καποδίστριας, σε σύντομο χρονικό διάστημα, έγραψε μια ενότητα εννιά μικρών ποιημάτων, με τίτλο «Λόγω Λόγου», η οποία μεταφράσθηκε στα γερμανικά από τον Θεόδωρο Βότσο (Théos Vótsos).

Έτσι, σε λίγες ημέρες, όπως εισαγωγικά αναφέρθηκε, αναμένεται με αυξημένο ενδιαφέρον να πρωτοπαρουσιασθεί το όλο μουσικοποιητικό σύνθεμα στο Μόναχο, ενώπιον του πολυαπαιτητικού πνευματικού κόσμου και των φιλόμουσων της Γερμανίας.

6 comments:

 1. Πολλά και θερμά συγχαρητήρια στον ΠΚ μας.. Πραγματικά είναι αξιέπαινος..

  ΠΚ πολλά ειλικρινή μπράβο :)

  ReplyDelete
 2. Υπάρχουν άνθρωποι που πασχίζουν ακόμη και δημιουργούν.
  Άνθρωποι που είναι καθένας καταξιωμένος στον τομέα του αλλά δεν τους γνωρίζουμε γιατί τα ευγενη μασ ΜΜΕ έχουν ν' ασχοληθούν με τις Τζούλιες.
  ..Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους και ένα ευχαριστώ σε σένα Κική πυ μας τους γνώρισες.
  .. Δεν υπόσχομαι.. αλλά το βιβλίο όταν κυκλοφορήσει θα ψάξω να το βρώ. Θάθελα επίσης να μας πληροφορήσης όταν κυκλοφορήσει σε CD αυτή η μουσική σύνθεση. Θα μ' ενδιέφερε πολύ να την έχω και να την ακούω.
  Ευχαριστώ και πάλι.
  Κωστής

  ReplyDelete
 3. Κική μου, ευχαριστώ πολύ-πολύ! Στηρίζομαι στην αγάπη των Καλών Φίλων!

  Εύχομαι το καλύτερο και το ανώτερο για όλους Σας!!!

  ReplyDelete
 4. Πραγματικά ΑΞΙΟΣ!
  Οσο για μας,είμαστε περήφανοι που τον έχουμε και ακόμα περισσότερο που μας τιμά με την πολυτιμη φιλία του.

  ReplyDelete
 5. Roadartist, έτσι. Ειναι αξιέπαινος!

  Κωστή, όπως συχνά λέω, οι ειδήσεις αν δεν έχουν αίμα, δάκρυα και ιδρώτα, δεν πουλάνε. Τα ΜΜΕ ανεβάζουν και κατεβάζουν είδωλα... Για τέτοιες ειδήσεις δεν ενδιαφέρονται. Ας ενδιαφερόμαστε και ας τις προβάλλουμε τουλάχιστον εμείς!

  Π.Κ. και εις ανώτερα! Πάντα να χαιρόμαστε μαζί σου!

  Χαρά έτσι! Φίλοι καλοί!

  ReplyDelete
 6. SYXARHTHRIA!!!!!!!Π.Κ.....Παντα Αξιος!!!

  ReplyDelete