Monday, March 12, 2007

Muscari


Ένα άγριο λουλουδάκι που φυτρώνει εδώ είναι το κουρκουτσέλι. Τα κουρκουτσέλια φυτρώνουν από το τέλος Φλεβάρη μέχρι τέλος Μάρτη, μετά τις βροχές του χειμώνα, σε σκιερά μέρη.

Ανήκει στην οικογένεια muscari και το συναντάμε σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα με διαφορετική ονομασία.
Έχει βολβό, λεπτό μίσχο και μπλε-μωβ λουλουδάκια.

Το ιδιαίτερο που έχουν είναι ότι είναι ωραιότατος μεζές.
Στο βάζο...

...ή στην κατσαρόλα λοιπόν; Για συνταγή ελάτε στην κουζίνα μου.

11 comments:

  1. άτιμη κόρη delicieuse θέτε να με καλοπιάσετε με βοτάνια και λέλουδα!
    έπαιξα, το καταφέρατε, χαρείτε το θρίαμβό σας!

    ReplyDelete
  2. Κι έτσι λύθηκε η απορία μου! Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  3. Τα προτιμώ στο βάζο ;-)

    ReplyDelete
  4. Witch, σοβαρά; Να βάλω κι άλλα μαντζούνια και βότανα τότε!

    Juanita, είδες;

    Amo, εγώ καια τα δύο προτιμώ διότι είναι πάρα πολύ νόστιμα και όμορφα.

    ReplyDelete
  5. Anonymous3:11 PM

    Εγώ το προτιμώ εκεί που φυτρώνει! Ωραιότατο! :)

    ReplyDelete
  6. Τα αγριολούλουδα κι εγώ τα προτιμώ εκεί που φυτρώνουν, εκτός από αυτά που είναι νόστιμα ;-)

    ReplyDelete
  7. Tι εννοείς Κική, τρώγεται το λέλουδο; Εμείς στη Σπάρτη τρώμε "τα βορβιά"-έτσι τα λέμε- τουρσί, ειδικά τη Μ.Εβδομάδα.

    ReplyDelete
  8. Και εκεί που αισθάνθηκα την Ανοιξη να μπαίνει, ξαφνικά αισθάνθηκα πείνα!!

    ReplyDelete
  9. Κατερίνα, όπως βλέπεις έβαλα τη συνταγή στο μπλογκ μας. Εδώ τρώνε το ίδιο το λουλούδι, όχι απαραίτητα το βολβό τους. Οι βολβοί που τρώνε εδώ, δεν ξέρω από ποιο λουλουδάκι είναι.

    Κωσταντίνε είδες; Το μπλογκ που τα παρέχει όλα: και θέα και μαγειρέματα!

    ReplyDelete
  10. το ίδιο σχόλιο που έβαλα και στο Hungry!

    τα ήξερα στα Γερμανικά πως τα λένε ...Traubenhyazinthen! ούτε στα Ελληνικά ήξερα την ονομασία τους αλλά ούτε ό,τι τα τρώνε!
    στην Γερμανία ήταν το λουλούδι της χρονιάς 2005 και απαγορεύεται να τα ξεριζώσεις.

    πάντως οι βολβοί (τουρσί) που τρώμε κάνουν και αυτοί κάτι μπλε λουλουδάκια μου έχουν πει...

    ReplyDelete
  11. Μεθυσμενάκι, τα νέα που έμαθα από τη Νέλλη-γεωπόνο που ζει κι αυτή στη Γερμανία είναι ότι αν τα φας ωμά, είναι δηλητηριώδη αλλά αν τα μαγειρέψεις, κανένα πρόβλημα. Τους βολβούς τους δεν τους ξεριζώνουμε, μόνο τα λουλουδάκια κόβουμε, όπως στη φωτό με το βαζάκι. Είναι είδος υάκινθου και έχει 40 είδη. Σε μας εδώ είναι αρκετά είδη αλλά μόνο αυτά μαζεύουμε και τρώμε. Πριν έρθω στη Ζάκυνθο, δε γνώριζα καν την ύπαρξή τους!

    ReplyDelete