Tuesday, December 22, 2009

Λίγη γκρίνια

Ομολογώ ότι σπάνια γκρινιάζω. Και ακόμα πιο σπάνια γίνομαι μίζερη. Σε όλα τα πράγματα προσπαθώ να βλέπω τη θετική πλευρά. Όμως, μερικές φορές, δεν μπορώ να δω τη θετική πλευρά, γιατί υπερισχύει η αρνητική. Εδώ και μέρς, η πόλη μας στολίστηκε γιορτινά για τις μέρες που έρχονται. Στην πλατεία Αγίου Μάρκου στήθηκε ένα όμορφο δέντρο και ολόγυρα στολίστηκαν έλατα με φωτάκια. Η φάτνη μπήκε στη θέση της και ως εδώ όλα είναι καλά κι ωραία.
Στην πλατεία στήθηκε και ένα καρουζέλ. Ποιο παιδάκι μπορεί να αντισταθεί στο καρουζέλ; Στην άλλη πλατεία πάλι, στη πλατεία Σολωμού, μέρες τώρα στηνόταν παγοδρόμιο, τραμπολίνο και άλλα παιχνίδια. Από μικρό παιδί, ήθελα να κάνω πατινάζ σε πάγο. Ήταν το όνειρό μου. Δεν το πραγματοποίησα ποτέ και μάλλον ούτε τώρα θα το πραγματοποιήσω. Κοιτάζω λοιπόν όλα αυτά τα παιχνίδια που έχουν στηθεί και αναλογίζομαι: Πόσα χρήματα πρέπει να έχει στη τσέπη του αυτός ο έρμος ο γονιός για να κάνει το παιδάκι του μια βόλτα μέχρι την πλατεία; Και πόσες φορές θα το πάει βόλτα στην πλατεία; Πώς θα αντισταθεί στη γκρίνια και στο κλάμα του, όταν θα χτυπιέται το πιτσιρίκι γιατί θα θέλει κι άλλο; 2 ευρώ το καρουζέλ, 1 ευρώ να ανέβει πάνω σε κάτι ζωάκια, κι άλλα ευρώ για να ανέβει στο τραμπολίνο ή για να κάνει πατινάζ. Αλήθεια, αυτό είναι το πνεύμα των Χριστουγέννων; Και ερωτώ η αδαής: αφού αποφάσιαν να φέρουν όλα αυτά για τον κόσμο (με το αζημίωτο φυσικά) γιατί δεν έβαζαν μια υψηλή τιμή έστω στο πατινάζ και να άφηναν τα υπόλοιπα δωρεάν για τα παιδάκια; Να σας πω την αλήθεια, στενοχωρήθηκα που τα είδα όλα αυτά. Ρώτησα έναν συνάδελφο που ήταν εκεί με τα παιδιά του (σε ηλικίες δημοτικού) και είχαν παραμείνει ένα δύωρο περίπου και στις δύο πλατείες: πόσα έχεις χαλάσει ως τώρα; Η απάντηση: σήμερα τη βγάλαμε φτηνά. Κάτω από 20 ευρώ.... Ειλικρινά, λυπάμαι όλους αυτούς τους γονείς που έχουν μικρά παιδιά και θα παραμείνουν 2 βδομάδες στη Ζάκυνθο. Δεν λέω. Καλά είναι όλα αυτά, ειδικά το πατινάζ που δεν έχουν ξαναδεί τα παιδάκια. Αλλά γιατί ρε παιδί μου θα πρέπει να συνδέονται όλα με το πόσα θα βγάλει ο ένας και πόσα θα ξοδέψει ο άλλος; Γιατί; Τώρα, ας σταματήσω τη γκρίνια κι ας λυπηθώ πρώτα τον εαυτό μου, που η σχεδόν 18χρονη κόρη μου ετοιμάζεται να πάει για πατινάζ κι εγώ ανησυχώ μη μου έρθει με κανένα κάταγμα.... Αυτό, ειναι μια άλλη παράμετρος, δεν νομίζετε;



9 comments:

  1. Το χέρι βαθιά στην τσέπη!!αυτό είναι το μήνυμα των Χριστουγέννων;; δεν μ' αρέσει καθόλου, κάνει τα παιδί μεγάλο καταναλωτή, καλά κάνεις και τα λες αυτό δεν είναι γκρίνια!!

    ReplyDelete
  2. Λέμε ότι "Όλα τα θέλει η ψυχή του ανθρώπου". Πόσο μάλλον η ψυχούλα των παιδιών.
    Έκαμνα ολόκληρο ταξίδι με το λεωφορείο για να πάω τον Βαφτισιμιό μου στις κούνιες και το καρουσέλ.
    Το ίδιο πολύ αργότερα με τον ανηψιό μου.
    Ήθελα τα παιδιά να κάνουν αυτά που δεν μου στέρησαν εμένα, αλλά και άλλα που εγώ δεν έκανα.
    Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύονται αυτοί οι επιχειρηματίες, οι οποίοι ποιός ξέρει πόσα πλήρωσαν στο Δήμο για να τα στήσουν εκεί.
    Καλές Γιορτές και άσε τη γκρίνια για μετά. Τώρα είναι αλλοιώτικες μέρες.
    Να'σαι καλά!

    ReplyDelete
  3. Ωραία πίστα για πατινάζ!!! Κική, εδώ να φανταστείς φέρανε πίστα πατινάζ και την διαφημίζανε ότι στον Μύλο θα έχει και χωριό με παιχνίδια και το περίπτερο του Αρκτούρου αλλά και πίστα πατινάζ! Βέβαια το τόπ ήταν ότι θα ήταν και εκεί Gummy Bear. πήραμε τον Γιάννη και πήγαμε για βόλτα. Σε όλα τα "αξιοθέατα" είχε είσοδο νομίζω 5 ευρώ. Δεν πλησιάσαμε, κάναμε βόλτα στο πλακώστροτο και τρέξαμε με τον Γιάννη μαζί. Το μόνο ελεύθερο χωρίς είσοδο,για να δείς τουλάχιστον, ήταν η πίστα του πατινάζ που η δική σας είναι καλύτερη! Φαρμακείο! Δεν κατάλαβα, να πάω στο συγκρότημα του Μύλου και να πληρώσω για κάτι που τί θα μου δώσει; Καλά Χριστούγεννα!

    ReplyDelete
  4. Νομίζω η απάντηση είναι ότι και αυτοί που έχουν τα καρουζέλ, πρέπει από κάπου να βγάλουν χρήματα. Επειδή η απασχόληση είναι εποχιακή, το κόστος ανεβαίνει. Πρόσθεσε και το κόστος των μεταφορικών και καταλαβαίνεις...

    Καλό θα ήταν οι τιμές να είναι πιο προσιτές. Θα μπορούσε ίσως ο δήμος να μεσολαβήσει σχετικά. Έχεις σκεφτεί να τους πάρεις τηλέφωνο και να παραπονεθείς;

    Πέραν τούτου, οι γονείς δεν είναι ανάγκη να λένε πάντα ναι... ας πούνε και κανένα όχι, ας πάνε και καμιά βόλτα λιγότερη στην πλατεία. Το να βγάζεις τα παιδιά κάθε μέρα έξω και να χαλάς 20 ευρώ τη φορά, δεν είναι λύση.

    ReplyDelete
  5. Ε, δεν θα το πιστέψεις!!! Έωαλα στο Google τις λέξεις σύλλογοι πατινάζ και μου έβγαλε τη σελίδα σου!!!
    Και μάλιστα σήμερα που έκανα για πρώτη φορά στη ζωή μου πατινάζ!!!
    Έχει στήσει ο Δήμος παγοδρόμιο στην πλατεία και σιγά μην έχανα την ευκαιρία!!!
    Ενθουσιάστηκα δε τόσο πολύ που ψάχνω πού υπάρχουν μόνιμες πίστες στην ΑΘήνα!
    Απορώ γιατί δεν πήγες να κάνεις και εσύ, εξάλλου ήταν το όνειρό σου!!!
    (σε εμάς το κόστος είναι 1 ευρώ τα 20 λεπτά, καθόλου ακριβά!)

    ReplyDelete
  6. Φιλαράκια μου καλα...
    Ναι. Μ' αρέσει το πατινάζ και από μικρή ήθελα να κάνω, αλλά δεν μπορώ να κάνω αυτή τη στιγμή εδώ... Όλα μου αρέσουν (πήγα και χάζευα και γέλαγα απόψε στο πατινάζ), απλά θα ήθελα να ήταν λιγότερο εμπορικά όλα και να είναι πιο προσιτά για όλους. Έτσι για την ιστορία, η κόρη μου πήγε για 3η συνεχόμενη βραδιά (άρα 30 ευρώ) μια και αύριο θα φύγουμε. Έτσι για την ιστορία επίσης, θα μείνει λέει μέχρι το Μάρτη εδώ...

    Καλά να περάσετε όλοι τις γιορτές! Από αύριο (σήμερα 23) θα τα λέμε με μεγαλύτερη δυσκολία από την Πάτρα! Φιλιά σε όλους!

    ReplyDelete
  7. Εδώ, βρε Κική, γίνονται Ολυμπιάδες για να κερδίζουν οι εταιρείες, τι να σου κάνει και μια πλατεΐτσα του Σολωμού τόση δα μπροστά στη λαίλαπα του καταναλωτισμού;
    Το χειρότερο πως και στη συνείδησή μας είναι συνυφασμένα πλέον τα χριστούγεννα με την κατανάλωση, η έκφραση της αγάπης μας με τα ανάλογα (σε τιμή πια) δώρα κλπκλπ.
    Αναρωτιέται κανείς αν χρειάζεται να βαθύνει η οικονομική κρίση, για να έρθουν μερικά πράγματα (πάλι) μέσα στα όριά τους.
    Τέλος πάντων, καλά χριστούγεννα και σε σας, όπως κι αν τα εννοείτε!

    ReplyDelete
  8. Κικίτσα λίγη γκρίνια δεν βλάπτει !!
    παρασοροπιάσαμε χαχα !!
    να περάσεις ...τσαχπίνικα !!!
    χρόνια πολλάααααααααααααααα !!!!

    ReplyDelete
  9. Διονυση,
    Ξωτικούλι,
    καλά να περάσετε με ή χωρίς γκρίνια! Χαχα!
    (κατά προτίμηση χωρίς! χαχαχα!)

    ReplyDelete