Friday, April 29, 2011

Στο Λόγγο του Κομούτου

Ο λόγγος απέχει λίγα μέτρα μόνο από το σπίτι μας, αλλά σπάνια πάμε εκεί. Είναι ένα μέρος που μου αρέσει πολύ! Η φύση, οι αναμνήσεις, τα παλιά γέρικα και τεράστια δέντρα, όλα...Πήγαμε πάλι ανήμερα το Πάσχα. Μεγάλοι και μικρότεροι, που το έβλεπαν σαν περιπέτεια. Βόλτα μέσα στο δάσος, σκαρφάλωμα, δύσβατα μονοπάτια, μυστηριώδεις κρυψώνες. Όλα φάνταζαν υπέροχα στα μάτια μας. Μα δεν είναι πολύ όμορφα;





Monday, April 25, 2011

Στην Παναγία την Κεριώτισσα

Στο όμορφο Κερί βρέθηκα σήμερα για να παρακολουθήσω τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της Κεριώτισσας.


Η παμπάλαιη εικόνα που χρονολογείται από το 1606, βρίσκεται στην πανέμορφη αναστηλωμένη μετά τους σεισμούς εκκλησία του χωριού. Η εικόνα ειναι διπλή, με την Παναγία στο μπροστινό μέρος και τον Άγιο Νικόλαο στήν πίσω πλευρά, που είναι μισοκαμμένη.

Η εικόνα βρέθηκε με θαύμα από έναν τσοπάνη και χτίστηκε ναός στο σημείο όπου βρέθηκε.

Η κύρια γιορτή του χωριού, ήταν η Νια Δευτέρα (Δευτέρα του Πάσχα), κατά την οποία γινόταν η λιτανεία της Παναγίας στο ναό και στο χωριό. Όποια οικογένεια είχε τάξει κάτι στην Παναγία, ή ήθελε να κάνει παράκληση υπέρ της υγείας της οικογένειας, έστρωνε στο δρόμο λευκό τραπεζομάντηλο με πέταλα λουλουδιών επάνω. Πάνω στο τραπεζομάντηλο, σταματούσε η εικόνα και εκεί διαβαζόταν η παράκληση από τον ιερέα. Μετά, η οικογένεια πρόσφερε στην εκκλησία ό,τι είχε τάξει (χρηματα, ρούχα, χρυσαφικά). Σήμερα, εξακολουθεί το έθιμο και δίνονται χρήματα στην εκκλησία.

Τα λουλούδια από τα τραπεζομάντηλα τα μάζευαν και τα έβαζαν στα κεφάλια των βοδιών, για να μην τα τσιμπάει μια μύγα το Μάη και τα εκνευρίζει.

Αυτές και άλλες πληροφορίες για το Κερί και τους κατοίκους του, μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο της Αλεξάνδρας Κατσαΐτου, "Κοινωνικός και Πνευματικός βίος Κεριωτών"

Εγώ είμαι απλά χαρούμενη που είδα από κοντά αυτό το έθιμο σήμερα και είδα ότι το κρατάνε ακόμα! Το ποστ το αφιερώνω στη φίλη μου την Ασπασία, που πέρασε τα παιδικά της χρόνια στο Κερί!

Άρατε πύλας

Άρατε πύλας. Όσοι ξέρουμε και δεν βιαζόμαστε, περιμένουμε κάθε χρόνο το εθιμοτυπικό έξω από τη Μητρόπολη μετά την Ανάσταση!
Χριστος ανέστη!