Sunday, May 08, 2011

Επειδή σχολείο δεν είναι μόνο μάθημα...

Κάθε χρόνο, εδώ και αρκετά χρόνια, αναλαμβάνω ένα πολιτιστικό πρόγραμμα, Προτείνω το πρόγραμμα σε ένα-δυό τμήματα και τους αναθέτω μια εργασία, η οποία γίνεται από το Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο, με την καθοδήγησή μου, τη βοήθειά μου και τις συμβουλές μου. Για άλλη μια φορά, τα παιδιά απέδειξαν, ότι αν τους δοθούν ευκαιρίες, κάνουν θαύματα.

Φέτος, η εργασία που επέλεξα να κάνουν, είχε σχέση με κατασκευές με γύψο και πηλό. Τα παιδιά ασχολήθηκαν με κατασκευές διακοσμητικών αντικειμένων, χριστουγεννιάτικων, αποκριάτικων, πασχαλιάτικων και ό,τι άλλο ήθελαν. Τους άρεσε τόσο πολύ, που ήθελαν να συμμετάσχουν ακόμα και παιδιά που δεν ήταν στο πρόγραμμα! Είμαι σίγουρη, ότι μετά από χρόνια, αυτό θα το θυμούνται, όπως θα θυμούνται επίσης την επίσκεψη σε 2 εργαστήρια κεραμικής. Της Διονυσίας Αβούρη στις Βαρρές και του κ. Γολέμη στο Μαχαιράδο. Ευχαριστώ και τους δύο που μας δέχτηκαν και έδειξαν τόσο όμορφα πράγματα στα παιδιά.

Είμαι σίγουρη επίσης, ότι πολλά παιδιά, κάποια στιγμή στη ζωή τους, θα ξανασχοληθούν με αυτά που έμαθαν, και αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό για μένα.

Στην αρχή, φτιάξαμε χριστουγεννιάτικα στολίδια με πηλό και γύψο όπως αυτό.


Μετά, φτιάξαμε γύψινα καλούπια για μάσκες και τα παιδιά τις μεταμόρφωσαν πραγματικά σε έργα τέχνης όπως αυτό...


...κι αυτό...


κι αυτό...


κι αυτό...


Πριν το Πάσχα, φτιάξαμε αυγουλάκια από πηλό, μεγάλα και μικρά, για ομαδική εργασία και πάλι τα παιδιά έδωσαν ξεχωριστό χαρακτήρα στο καθένα.



Πριν 2-3 μέρες, έκαναν έκθεση στο σχολείο με τα έργα τους, τα οποία παράλληλα προβάλλονταν σε μια μεγάλη οθόνη σε μια τάξη. Τα παιδιά μας εξέπληξαν όλους ευχάριστα με τα έργα τέχνης που έφτιαξαν κι εγώ ήμουν πολύ περήφανη γι αυτά και πολύ χαρούμενη που φέτος έκανα αυτό το πρόγραμμα! Δειτε όλη τη δουλειά τους εδώ! Δεν είναι πανέμορφα;

Τέλος, με την ευκαιρία αυτής της παρουσίασης, θέλω να ευχαριστήσω το βιβλιοπωλείο Πλαίσιο του Αλιβίζου Πλέσσα και τον κ. Ιωαννίδη (εξοπλισμό καταστημάτων), για την προσφορά τους σε υλικά αγαθά που έκαναν στο ΕΕΕΕΚ Ζακύνθου (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης).

9 comments:

  1. Να λοιπόν πως μία εκπαιδευτικός μπορεί να διαμορφώσει, να καλλιεργήσει και να πλάσει το χαρακτήρα και την ψυχή των παιδιών! Συγνώμη αλλά μήπως θα πρέπει να κάνεις σεμινάρια διαπαιδαγώγησης σε μεγάλο αριθμό καθηγητών;;; Να νιώσουν τα παιδιά πια, ότι το σχολείο δεν είναι μόνο το βαρύ πρόγραμμα και τα πολύπλοκα μαθήματα, αλλά και αυτό το κάτι αλλο...κάτι πιο ουσιαστικό και δημιουργικό!

    ReplyDelete
  2. μπράβο!!!!!συχαρητήρια!!!!!δεν έχω λόγια!!!!για μια ακόμη φορά...χαίρομαι...που δεν εχω πεσει έξω ...μαζί σου!!εισαι υπέροχος άνθρωπος....
    και σπάνια επαιδευτικός....

    ReplyDelete
  3. Φτωχά τα λόγια ...μα οι ευχές...

    είναι πολύ μεγάλες ...

    και αν είναι μπόρα... η ζωή ...

    να ΄ναι χαρές ..οι στάλες...

    ....για όλες...
    ...τις μανούλες...του κόσμου.....

    ...ΧΡΟΝΙΑ...ΠΟΛΛΑ....!!

    ReplyDelete
  4. Μαρία Σ1:51 PM

    Ωωωωωωω!!!!!
    Μπράβοοοοο...και πάλι Μπράβο σε σένα και τα παιδιά.
    Κική εσύ δεν δουλευεις απλά, αλλά κάνεις λειτούργημα!!!!
    Οπως πρέπει να κάνουν ολοι οσοι ασχολουνται με τα παιδιά.
    Πολύ ομορφα τα εργα των παιδιών,
    Θα τα εκθέσετε κάπου? να τα θαυμάσουμε εκ του φυσικού?

    ReplyDelete
  5. Nτροπή σου !! τέτοια ζαβολιά !!! και τώρα πως θα σε βρίζω εγώ ε;;;
    Σου βγάζω το καπέλο και υποκλίνομαι μέχρι ....λουμπάγκου !!!!!!

    Σου συγχωρώ και την προηγούμενη αμαρτία....και.....τις επόμενες ...
    ΦΙΛΊΙΙΙΙΙΙ ΤΕΡΆΣΤΙΟ !!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  6. Συνεπης πάντα αφου λυθηκε το θεμα με το ιστολογιο μου περασα να αφησω ευχες για το ξεκινημα μιας νεας και καλης εβδομάδας.Να εισαι καλά.
    Συγχαρητηρια!!!!
    Χρονια πολλα σε ολες τις μαναδες σημερα

    ReplyDelete
  7. Σας ευχαριστώ πολύ όλους!
    Θα το πω κι εδώ, όπως το είπα και στο άλλο μου μπλογκ. Δεν πιστεύω ότι είμαι καμιά φοβερή καθηγήτρια, ούτε θέλω να παινευτώ γι΄αυτό. Απλά μου αρέσει να κάνω με τα παιδιά τέτοια πράγματα και πολύ θα ήθελα να έχω περισσότερες ευκαιρίες να κάνουμε όλα αυτά! :-)

    ξωτικό :-))))

    ReplyDelete
  8. Συγχαρητήρια θερμά !!!
    Υπέροχες δημιουργίες !!!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  9. Μάγδα ευχαριστώ!

    ReplyDelete