Wednesday, February 28, 2007

Το κάστρο της πόλης της Ζακύνθου

...που δυστυχώς δεν έχει την αξιοποίηση που θα έπρεπε. Ένα μειονέκτημα είναι ότι κάποτε έγινε μια δεντροφύτευση γύρω από το κάστρο και με τα χρόνια το έκρυψε, δε φαίνεται από την πόλη παρά ένα μικρό κομμάτι. Τώρα, που θα ήθελαν να κόψουν τα δέντρα για να αναδειχτεί, είναι αδύνατον αφού με το κόψιμο και τις βροχές θα είναι επικίνδυνο για την περιοχή.


Τα τείχη του είναι από λαξευτή πέτρα και η μορφή τους μοιάζει με παρόμοια τείχη σε κάστρα της Κρήτης. Το 1480 κατεδαφίστηκε μεγάλο μέρος του από τους Τούρκους και δεν επιτράπηκε η αναστήλωση του. Από τότε έως το 1514 οι κάτοικοι του νησιού έκαναν πολλές προσπάθειες αναστήλωσής του μετά από κάθε επιδρομή ή σεισμό, αλλά η κυριότερη αναστύλωση έγινε το 1515 με ενίσχυση της Βενετίας.

Το πέρασμα των χρόνων και οι πολλοί καταστρεπτικοί σεισμοί του παρελθόντος αλλοίωσαν την μορφή της παλιάς πόλης, από την οποία σήμερα διασώζονται ελάχιστα δείγματα.

Η γεωλογική μεταβολή του 16ου αιώνα, οδήγησε στην αποκοπή της Νοτιοανατολικής πλευράς του Κάστρου από το Λόφο του Εξηνταβελόνη. Τότε καταστράφηκαν τα Κυκλώπεια Τείχη και η Αρχαία Ακρόπολη της Ζακύνθου.

Και μια λεπτομέρεια της πάνω φωτό. Το ενετικό λιοντάρι στο κέντρο ψηλά, από κοντά, "ο Λέοντας του Αγίου Μάρκου" σύμβολο της Βενετίας και σημάδι της παρουσίας των Βενετών στο νησί.



Η υπέροχη θέα προς την πόλη αλλά και τις γύρω περιοχές του νησιού, αποζημιώνει τον επισκέπτη.



update
Τώρα εδώ θα μιμηθώ τη witch που σε κάθε μαγική συνταγή της δεν ξεχνά να μας παραπέμπει και στο ομαδικό μας μπλογκ για μια νόστιμη συνταγή.
Καλά χόρτασε η ματιά μας εδώ, ας χορτάσουμε και την κοιλίτσα μας, με μια γαλλική μπαγκετούλα.

6 comments:

  1. Δεν τα ήξερα αυτά...
    Ασε δηλαδή που δεν το επισκέφτηκα το κάστρο τόσες φορές στη Ζάκυνθο...

    ReplyDelete
  2. Άσε Κωσταντίνε γιατί κι εμείς που ζούμε εδώ, σπάνια πάμε. Για κάποια χρόνια αν δεν κάνω λάθος ήταν και δύσκολο να πας γιατί μία δεν ήταν ο φύλακας εκεί, μια ήταν κλειστό κλπ. Μέσα έχω πάει 2 φορές. Μία όταν πρωτοήρθα εδώ και μια πριν μερικά χρόνια που έγινε μια τζαζ συναυλία μέσα και ήταν πολύ όμορφα...

    ReplyDelete
  3. όταν φύτευαν τα δέντρα δεν ήξεραν τι ύψος θα πάρουν; δεν ρώτησαν;
    έτσι είναι στην Ελλάδα... κάνουμε κάτι για να το χαλάσουμε μετά..!
    κρίμα για το κάστρο που είναι σε αυτή την κατάσταση... αλλά δεν είναι το μοναδικό στη χώρα μας..
    όλα είναι ή μάλλον σχεδόν όλα είναι για κλάματα.. καμία προσοχή και φροντίδα, αλλά για να αγοράζουν όπλα έχουν λεφτά!

    ReplyDelete
  4. Αυτό έγινε πάνω από 30 χρόνια πριν. Τι γίνεται στην Ελλάδα με πρόγνωση για 30 χρόνια μετά;

    ReplyDelete
  5. Anonymous12:31 PM

    ta kastra menoun panta aporthita,
    den ta gkremizei h anoisia tou anthropou, oso ki an prospathei
    kalimera

    ReplyDelete
  6. Kalimera kitrino noufaro.

    ReplyDelete