Thursday, February 08, 2007

The eye of Santa Lucia

The eye of Santa Lucia ή αλλιώς το ματάκι της Παναγίας. Αυτό το όνομα έχουν δώσει οι ψαράδες σ'αυτό το "κάλυμμα" που κλείνει προστατευτικά το άνοιγμα ορισμένων γαστρόποδων. Astraea rugosa το επιστημονικό όνομά του. Θα το έχετε δει σε κοσμήματα δεμένα με χρυσό. Έτσι το έμαθα κι εγώ όταν ήμουν παιδί. Ένας ψαράς, φίλος του πατέρα μου, του το έφερε για να το κάνει κόσμημα. Σπάνια θεωρούνται, γι αυτό και τα κάνουν κόσμημα. Στη Ζάκυνθο όμως έχω βρει πάρα πολλά. Θα μπορούσα να πω ότι έχω γίνει ειδική στο να τα βρίσκω... Για χρόνια έψαχνα να βρω τι ακριβώς είναι μέχρι που τα είδα στο Μουσείο Θαλάσσης στην Κέρκυρα. Εκεί επιτέλους έμαθα και την επιστημονική τους ονομασία.
Το χρώμα τους, από ανοιχτό ροζ έως βαθύ πορτοκαλί. Όπως και να έχει, είναι ένα στολιδάκι μοναδικό...

... από μπροστά

...και πίσω


ps. Όποιος θέλει να δει πως ακριβώς είναι το "ματάκι" ας μεταφερθεί εδώ. Βάλτε στην αναζήτηση astraea rugosa και δείτε το σε μια πανέμορφη απόχρωση.

6 comments:

  1. Anonymous3:45 PM

    τα θαύματα της φύσης

    ReplyDelete
  2. Ακριβώς! Τόσο απλά, τόσο όμορφα...

    ReplyDelete
  3. Τα λένε επίσης "Αυτάκια της θάλασσας", προφανώς γιατί πολλά είναι οβάλ και όντως μοιάζουν με αυτιά με αυτά τα ελικοειδή σχήματα. Δεν τα βρίσκεις εύκολα πάντως, γιατί υποτίθεται λέει ότι υπάρχουν μόνο σε πολύ καθαρές θάλασσες.
    Υπάρχουν άπειρα στον Αγιο Ευστράτιο (τον Αη Στράτη, ξέρεις νότια της Λήμνου). Αντιθέτως στη Λήμνο έχει ελάχιστα.
    Ατυχώς από τον Αη Στράτη και τη Λήμνο έχω μόνο slides...

    ReplyDelete
  4. Ναι Κωσταντίνε, τα λένε και αυτάκια επειδή ίσως μοιάζει η πίσω πλευρα με αυτί. Εδώ τα βρίσκω σε μια συγκεκριμένη παραλία. Έχω πάρα πολλά αλλά εχω μάθει και πότε να τα αναζητώ. Μετά από αέρα, όταν βγάζει η θάλλασα πετραδάκια, είναι ανάμεσά τους.

    ReplyDelete
  5. Anonymous10:59 PM

    Αχού! Τώρα θα κάθομαι να το χαζεύω κάνα τέταρτο...
    Πανέμορφο είναι!

    ReplyDelete
  6. Serenity δες και το λινκ να δεις ακόμα πιο όμορφα!

    ReplyDelete