Tuesday, February 06, 2007

Καρναβάλι στη Ζάκυνθο part 1

Μια και τα είπα και στο άλλο blog, είπα να τα πω κι εδώ για ενημέρωση:
Μια και πλησιάζουν οι Αποκριές, θα ήθελα να σας περιγράψω λίγο πώς γιορτάζονται εδώ.
Η Ζάκυνθος είναι ένα από τα μέρη της Ελλάδας που το καρναβάλι της φημίζεται. Έχει το δικό της ξεχωριστό χρώμα και τα δικά της έθιμα φυσικά.
Θα σας μιλήσω γι αυτά αλλά και για τα φαγητά που συνηθίζουν εδώ οι ντόπιοι σύμφωνα με την παράδοση.
Το Ζακυνθινό καρναβάλι αριθμεί πέντε αιώνες ιστορικής πορείας και δόξας μέσα από τους φημισμένους χορούς, τις ομιλίες, τις μασκαράτες, τα φεστίνια κ. α.
Σε όλη τη διάρκεια των Αποκριών διοργανώνονται χοροί, παρελάσεις, μασκαράτες.
Τα 2-3 τελευταία χρόνια έχουμε και το "βενετσιάνικο γάμο" (αναπαράσταση βενετσιάνικου γάμου) και το έθιμο της γκιόστρας (έφιπποι αγώνες ιπποτών).
Στο picolo καρναβάλι, την προτελευταία Κυριακή της Αποκριάς, τα περισσότερα παιδιά συμμετέχουν σε γκρουπ με τα σχολεία τους, με θεατρικά εργαστήρια, με σχολές γυμναστικής και ξένων γλωσσών, στην παιδική παρέλαση χωρίς άρματα.
Θεατρικές ομάδες παίζουν στις πλατείες και στους δρόμους «τις ομιλίες», αυτοσχέδια κωμικά έργα με κοινωνικές προεκτάσεις που παίζονται μόνο από μεταμφιεσμένους άνδρες, ενώ ο ντελάλης προαναγγέλλει το έργο που θα παιχτεί.
Την τελευταία Κυριακή, γίνεται η περιφορά του Καρνάβαλου με τη συνοδεία αρμάτων από όλες τις περιοχές του νησιού.
Οι εκδηλώσεις κλείνουν με το το povero καρναβάλι και την πολύ διασκεδαστική "Κηδεία της Μάσκας", συνοδεία εξαπτέρυγων, φαναριών, λαμπαδηφόρων, κ.λ.π. ενώ ταυτόχρονα το μήνυμα της Σαρακοστής παλιότερα ερχόταν με το κρέμασμα των "Μαρουλοκρέμμυδων".
Η κηδεία της Μάσκας είναι μια αναπαράσταση - παρωδία κηδείας με πολύ γέλιο, όπου τη θέση του νεκρού παίρνει ο Καρνάβαλος, ενώ ακολουθούν οι θλιμμένοι συγγενείς, με απερίγραπτη εξέλιξη. Η «χήρα» του καρνάβαλου και οι συγγενείς, προσφέρουν ρυζόγαλο (παραδοσιακό έδεσμα στο νησί εκείνες τις μέρες) στην κεντρική πλατεία. Το καρναβάλι δεν περιορίζεται μόνο στην πόλη, αλλά μεταφέρεται και σ΄ όλα τα χωριά του νησιού, όπου κανείς μπορεί να παρακολουθήσει «ομιλίες», χορευτικά συγκροτήματα και μπαγόρδες (φαγοπότι, λιχουδιές που ψήνονται με μεράκι και καλή διάθεση, συνοδεία καλού κρασιού και χαρούμενης μουσικής ).
Την Καθαρή Δευτέρα, στο Βασιλικό αλλά και στην πλαζ του ΕΟΤ στήνονται διαγωνισμοί χαρταετού και έτσι κλείνουν οι εκδηλώσεις της Αποκριάς.

Οι φωτό είναι από παλιότερα καρναβάλια. Οι φωτό από τις ομιλίες είναι από ομιλίες που έχουν παιχτεί από μαθητές.
Συνεχίζεται...

5 comments:

  1. είπαμε ζηλεύουμε..(ακόμα κι αν τα διονυσιακά δεν είναι το φόρτε μου)
    έμαθα ότι θα γίνει γιορτη στην Άνω Σύρο κι εγώ δε θα είμαι εκεί, κλαψ :(

    ReplyDelete
  2. Έχεις σχέση με Σύρο μαγισσούλα; Πρέπει να είναι πανέμορφο μέρος. Πολύ θα ήθελα να πάω...

    ReplyDelete
  3. Συριανή είσαι μαγισσούλα; Ακόμα θυμάμαι την πλάκα που κάναμε με τα αμελέτητα στου Λιλή, σε μια φίλη Αγγλίδα.
    Κική, καλά ξεχώρισα κάπου Κικοφατσούλα; Περιμένουμε και τις φετινές, thanks!

    ReplyDelete
  4. Όχι Juanita. Δεν είμαι μέσα σε καμία (επίτηδες κιόλας). Άλλωστε εγώ φωτογραφίζω.

    ReplyDelete
  5. όχι κόρες δυστυχώς, δεν είμαι Συριανή, κοντεύουν όμως να με κάνουν επίτιμο δημότη, πηγαίνω 3-4 φορές το χρόνο. Θα έμενα άνετα εκεί μόνιμα, δε ξέρεις καμμιά φορά..

    ReplyDelete