Friday, June 12, 2009

Στας εξοχάς-Backstage

Τι συμβαίνει στα παρασκήνια όταν τραβάμε μια φωτογραφία; Ποιος μιλάει; Ποιος γελάει; Τα ζώα μιλάνε; Κι αν μιλάνε τι λένε; Η Ραλού, που έχει μοναδικό ταλέντο στο να καταλαβαίνει τι λένε τα ζώα, τρύπωσε στα παρασκήνια και άκουσε τι λένε...

Κείμενο: Ραλού
Φωτό: Κική

Ωραία-ωραία κάθονταν η Αργυρούλα, ο Φρίξος και ο Γιακουμής στην αυλή του σπιτιού. Ξάπλωναν στο δροσερό πάτωμα, άραζαν κάτω από τα φυτά και τις γλάστρες, απολάμβαναν της προστασίας της καλής νοικοκυράς και μαγείρισσας που είχε μια Μικρή αλλά θαυματουργή Κουζίνα, γεμάτη λιχουδιές. Τις οποίες τιμούσαν ιδιαιτέρως. Έτσι περνούσαν οι τρεις τους ζωή και κότα, στο φιλόξενο σπιτικό. Η γατοπαρέα είχε κάνει στέκι της το μεγάλο παράθυρο από όπου παρακολουθούσαν την Μικρή Κουζίνα, την ώρα που ετοιμάζονταν τα φαγητά που θα δοκίμαζαν.


Αααα! Ήταν ένας Παράδεισος…
Όμως, είπα ζωή και κότα και θυμήθηκα ότι ο κάθε Παράδεισος έχει και το φίδι του, και αυτός δεν πάει πίσω… τι νομίζατε!
Σ΄ αυτό τον ευλογημένο κήπο, το φίδι είχε την μορφή και το μένος της Μπίλιως της κότας, μεγάλης κουτσομπόλας, που έστηνε αυτί στις κουβέντες της
παρέας αφού την παρακολουθούσε και ακολουθούσε κατά πόδας.
Μετά έδινε και ραπόρτο στα άλλα ζώα της αυλής.
Έκανε μποτέ σήμερα η Αργυρούλα; ψουψουψου, το μάθαινε όλος ο κήπος.
Ήτανε νυσταγμένος σήμερα ο Φρίξος; ψουψουψου, η ρούγα ενημερωνόταν για τα νυχτοπερπατήματα του.
Ήτανε πεσμένος σήμερα ο Γιακουμής; Ψουψουψου, όλη η γειτονιά συζητούσε για τον έρωτα του με το Μαρικάκι στην διπλανή αυλή!


Ααα! Η Μπίλιω ήτανε μια πολύ κουτσομπόλα κότα!
Η παρέα των γάτων βέβαια δεν την άφηνε έτσι και πολλές φορές ο Φρίξος και ο Γιακουμής –παρ όλο που οι γάτοι όπως όλα τα αρσενικά αιλουροειδή είναι μονήρη πλάσματα στα κυνήγια τους- ορμούσανε μαζί με την Αργυρούλα στην Μπίλιω εν σώματι και τα κακαρίσματα ακούγονταν μέχρι την κάτω γειτονιά.
Τότε έβαζε τα μεγάλα μέσα η λεγάμενη και φώναζε τον Γρηγόρη τον συμβίο της και αρχηγό του χαρεμιού, να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά.
Από την άλλη μεριά ο Γρηγόρης, κόκορας όμορφος, καμαρωτός, μεγαλόψυχος, ευφυής και με μεγάλη πνευματική καλλιέργεια, έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και
παρευρισκόταν στην σκηνή όταν η παρέα των γατιών διαμαρτυρόταν και απειλούσε την Μπίλιω.
Αλλά ως εδώ. Δεν έπαιρνε σαφώς το μέρος της, μόνο με το κύρος του και μερικά αυστηρά κακαρίσματα, έπειθε τους πάντες να χαμηλώσουν τους τόνους και να σταθούν στο ύψος τους χωρίς ξεκατινιάσματα και υστερίες.
Η Μπίλιω πάλι σήκωνε ακατάδεχτα την μυτούλα της

και γύρναγε στις άλλες κότες του χαρεμιού που με ενωμένα τα κεφάλια μουρμουρίζανε κρυφά και εξύφαιναν το σχέδιο για κρεβατομουρμούρα μέχρι τελικής πτώσης.
Του Γρηγόρη...
Θα μου πείτε… αφού οι εχθροπραξίες ήτανε τόσο συχνές και καμιά φορά και βίαιες, γιατί κανένας δεν αποφάσιζε να αποχωρήσει από τον κήπο της νοικοκυράς και μαγείρισσας με την Μικρή Κουζίνα;
Γιατί από ότι φαίνεται, το φαΐ της ήτανε τόσο μα τόσο νόστιμο, που κανένας δεν ήθελε να το στερηθεί.
Και η καλή νοικοκυρά και μαγείρισσα δεν τους χαλούσε χατίρι, όλο και κάτι περίσσευε γι αυτούς από το μπριάμι και τα γεμιστά αλλά και από το αρνάκι και τις άλλες νοστιμιές.
Γιατί, τι άλλο επιθυμεί μια τέτοια γυναίκα, από το να φτιάχνει τα υπέροχα φαγητά της στη Μικρή Κουζίνα της και να σκορπίζει γευστική αγαλλίαση αλλά και γεμάτες κοιλίτσες, σε όλα τα πλάσματα…

12 comments:

  1. Α! ωραια ιστορία...
    καλημέρα

    ReplyDelete
  2. Α, ώστε δικά σου είναι τα ζωντανά! Που να ήξεραν τα καϋμένα, ότι ο εχθρός δεν είναι η Μπίλιω, αλλά η ''καλή'' κυρία που τα φροντίζει διότι τυγχάνει να είναι παπαράτσι και αναρτεί τις φωτογραφίες τους και τσι νοβιτές τσους, όχι στον περίβολο της αυλής, αλλά στο μπλογκ της, που σημαίνει οτι τα νυχτοπερπατήματα του Φρίξου και λοιπής γατοπαρέας τα έμαθε η περσίδα, η ταϋλανδέζα, η τουρκάλα, η κουβανέζα, η κολοβή από τα νησιά Μαν, η αγγλίδα και λοιπές ευρωπαίες, η ρωσίδα, η εξωτική βιρμανέζα και η αιθιόπια ξαδέλφη του λύγκα. Κοντολογής ούλες οι φυλές τση γης. Ποία θα είναι τάχα η θέση του Γιακουμή, αν τσακώσει το Μαρικάκι με το Φρίξο ή άλλον τυχάσπαρτο; Ο κόσμος θα τόχει τούμπανο και αυτός κρυφό καμάρι ή θα τη σφάξει;
    Η κακομοίρα η Μπίλιω τι κάνει; τα του οίκου στον οίκο μένουνε, στον περίβολο του κήπου, τη λεσία τη περνάει; δεν την περνάει. Είναι πιστή στο μότο ''τα εν κήπω, μη εν Ιστώ''
    ...δια ταύτα, ως συνήγορος υπεράσπισης της Μπίλιως προτείνω να αθωωθεί η όρνιθα από την κατηγορία που τη βαρύνει ως καταδότρια και κουτσομπόλα με ελαφρυντικό τη νοητική υστέρηση που παρουσιάζει μερικές φορές και φέρεται ως ''κότα'' γεγονός που και ο κος Γρηγόρης επιβεβαιώνει.
    Κατηγορούμε την ''καλή'' κυρία ως τη κύρια υπεύθυνη του παγκόσμιου διασυρμού του Φρίξου κλπ ζώων της αυλής και της όρνιθος συμπεριλαμβανομένης και απαιτούμε για την συκοφαντική δυσφήμηση και την ηθική βλάβη, που ασκήθηκε εις βάρος μας, την παραδειγματική τιμωρία της blogger σε καταναγκαστικά έργα φωτογράφησης και ανάρτησης των φωτογραφιών (παντός θέματος) δις ισοβίως και όπως μας αποζημιώσει μετά γενναίων μερίδων χερίσιων ζυμαρικών ανεμειγμένων με πέτουρα και καλή τη θέληση, με ολίγους γούρμους (να τονισθεί αυτό) καρπούς συκής, έκαστο θέρος ισοβίως! (χε,χε,χε,).

    ReplyDelete
  3. Ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω!
    Τι σας πείραξε δηλαδή φίλτατη Ιωάννα;
    Ο ρόλος των δημοσιογράφων -όπως και αυτός των παραμυθάδων, εδώ που τα λέμε-, είναι μαθαίνουν τα νέα και μετά να δίνουν στον λαό για να ενημερωθεί
    Και γιατί δηλαδή να μην μάθει τα καθέκαστα της αυλής της Μικρής Κουζίνας και η περσίδα, η ταϊλανδέζα, η τουρκάλα, η κουβανέζα, η κολοβή από τα νησιά Μαν, η αγγλίδα και λοιπές ευρωπαίες, η ρωσίδα, η εξωτική βιρμανέζα και η αιθιόπια εξαδέλφη του λίγκα.
    Οι δικτυωμένοι όλου του κόσμου πρέπει να γίνονται κοινωνοί των πράξεων και της ζωής των άλλων, έτσι ώστε να διδάσκονται και να αποφεύγουν τα ίδια λάθη.
    Πως αλλιώς η Τανσού η τουρκάλα τριτοξαδέλφη της Αργυρούλας θα μάθει να κάνει τα μποτέ της μακριά από αδιάκριτα μάτια και ο Χουσεϊν ο Πέρσης θα κρύβει τα νυχτοπερπατήματα του με την παρακατιανή κοινή ευρωπαϊκή την Μπιζού και ο Τόμυ ο γκρι βρετανικός θα καμουφλάρει την κλασσική τρυφηλότητα του.
    Α! Ιωάννα, η Μπίλιω δεν είναι μοναδική στον κόσμο!
    Ξέρεις πόσες του σιναφιού της κυκλοφορούν εκεί έξω, μπιρμπιλωτές Αγγλίδες και μεγαλόσωμες Αμερικάνες και αλανιάρες και του σπιτιού και στεγαζόμενες σε χμ… ευρύχωρες μεζονέτες και άλλες … και άλλες… όλες με το μάτι καρφωμένο στις πράξεις των γειτόνων τους να δουν να μάθουν, να αναλύσουν ευμβρυθώς ως επισκέπτες τηλεοπτικών παραθύρων σε εκπομπές καλόπιστης κοινωνικής κριτικής;
    Γι αυτό η ανάρτηση αυτή, επιτελεί μέγα κοινωνικό έργο. Είναι το παράθυρο της Μπίλιως στον κόσμο.
    Είναι επίσης ένα βήμα των αθώων να στείλουν το μήνυμα –Προσέξτε! Μάτι κότας στον ορίζοντα- στους άλλους αθώους.
    Και απ αυτή την άποψη ναι, η Μπίλιω επιτελεί μέσα στην ανοησία της έργο μέγα έτσι που γίνεται αφορμή για όλα αυτά.
    Και χαλάλι της οι γούρμοι βρ’ αδελφέ…
    Γιατί ο Γρηγόρης μπορεί να είναι υπεράνω αλλά το χαρέμι του το θέλει τροφαντό και ας βάλουμε κι εμείς ένα χεράκι
    :)

    ReplyDelete
  4. Όμορφες εικόνες, πανέμορφο παραμύθι. Σαν χαμόγελο. Καλό απόγευμα

    ReplyDelete
  5. Ralou, κυρία πρόεδρος, κύριε εισαγγελέα και λοιποί σύνεδροι, εφόσον με το προαναφερθέν blog η Μπίλιω αποκτά ένα παράθυρο στο κόσμο, βεβαίως να ενημερωθεί ο κόσμος, για τα νέα της αυλής, αρκεί να είναι ορνιθοσκαλισμένα δια ποδός Μπίλιως.¨Αλλωστε άπό μικρή έχει μάθει να μοιράζεται τα πάντα, από τον Γρηγόρη μέχρι το πότε γέννησε το αυγό. Ε, να μη μοιραστεί και μερικά νέα αλλωνών; Θα ήθελα να επισημάνω στο σεβαστό σας δικαστήριο οτι η Μπίλιω είναι όρνις με ονομασία προέλευσης-τιμή και καμάρι- και ουδεμία σχέση έχει με τις αλανιάρες κότες ή με αυτές που διαβιούν σε πολυτελείς καπονέρες. Μετά τούτων συμβιβαζόμαστε και ανακαλούμε. Σας χαρίζουμε τα πέτουρα. Τους καρπούς της συκής όμως, τους επιθυμούμε σφόδρα.


    Προς τους δημοσιογράφους και αναγνώστες: ''Φίλτατοι, έχω βάσιμες υποψίες ότι εξυφαίνεται πλεκτάνη εις βάρος της ελευθερίας του Τύπου. Πολύ φοβάμαι οτι πολύ σύντομα θα δούμε τη Μπίλιω παραγιομιστή στο φούρνο. Σιγά μη τους ενδιαφέρει ο Γρηγόρης, ταχεία πάχυνση θέλουν να της κάνουν για να πάρει μπόλικο παραγιομίδι. Να δείτε που τον Αλωνάρη θα αναρτήσει τη συνταγή στη μικρή κουζίνα''. Ελπίζω, δηλαδή (όχι για τη Μπίλιω, αλλά για τη συνταγή)

    ReplyDelete
  6. Ο Γρήγορης...
    Κική, ελπίζω να μην έχεις τίποτα περίεργα σχέδια και για τον Γρηγόρη! Σκιάχτηκα με τις ιδέες της Ιωάννας για την Μπίλιω.
    Ο Γρηγόρης είναι η έμπνευση μου, αλίμονο σου φουκαριάρα μου...

    Για την Μπίλιω τι να πω...
    Οι ρόλοι των κακών πολλές φορές μεταφέρουν αρνητικά συναισθήματα των αναγνωστών και στους ατυχείς ηθοποιούς που τους υποδύονται.
    Άδικο βέβαια αλλά ψυχολογικά κατανοητό και ερμηνεύσιμο.
    Ελπίζω η κ. Ιωάννα να μην σου βάζει ιδέες. Η Μπίλιω είναι μια καθ όλα αξιοπρεπής επαγγελματίας και πρωταγωνίστρια. Πέραν αυτού ουδέν!
    Κάτω τα χέρια και από την Μπίλιω!!!
    Και κυρίως από την κοιλιά της Μπίλιως που κάποιοι την ονειρεύονται με περιεχόμενο όλως διόλου αταίριαστο με την μεγαλοσύνη της!!!

    ReplyDelete
  7. Νέλλη, Λάκη, ευχαριστώ!

    Ιωάννα, Ραλού, ορέ τι το κάμαμε εδώ μέσα; Δικαστήριο ή μαγερείο;
    Ιωάννα δεν είναι δικά μου τα έρμα τα ζωντανά και υπόσχομαι να μη την παραγιομίσω την ορνιθα. Δέχομαι την τιμωρία, να φωτογραφιζω άπασαι τις κότες της νήσου ταύτης και να φωτογραφίζω επίσης γούρμους και άγουρους καρπούς συκής, να επιχειρίσω να φτιάξω χερίσια μακαρόνια με σπάρτους που έκοψα την 7ην απογευματινήν, αλλά για την τύχη της Μπίλιως καμια ευθύνη δε φέρω, μια και δεν ανήκει στην κατοχή μου.

    Ραλού, ο ρολος των δημοσιογράφων, έχει παρεξηγηθεί ουκ ολίγες φορές από το φιλοθέαμον κοινόν, αλλά εμείς γνωρίζομεν ότι ο ρόλος μας είναι αν ενημερώνουμε και όχι να μην αφήνουμε ουδέν κρυπτόν. Έτσι,μ η κάθε Μπίλιω, θα έχει κατά νου ότι εκτός από κότα, μπορεί να γίνει και ρόμπα δημοσίως βεβαίως βεβαίως, γι' αυτό, ναι μεν αποδεχόμεθα τις τιμωρίες που η σεβαστή Ιωάννα μας υπέβαλλε, αλλά επειδή μας αρέσει η μαγειρικήν και ουχί δια να κρύψωμεν την αλήθεια!

    Ο Γρηγόρης κύριοι συνήγοροι, ουδένα κίνδυνο διατρέχει όπως καταλαβαίνεται, διότι τέτοιος άρρεν κόκορας, σπανίως τυγχάνει μέσα σε κοτέτσι. Η κάτοχος δε του Γρηγόρη, είναι πολύ υπερήφανη για την ύπαρξή του. Και επειδή πιστεύω ότι τα καταφέρνει με τόσες όρνιθες μια χαρά, έχει το μέλλον του εξασφαλισμένο και δεν φοβάται μην καταλήξει σε κατσαρόλα σούγο!

    ReplyDelete
  8. Χαχαχα! Ωραία ιστορία! Μα τα ονόματα των ζώων τέλεια! Δεν ξέρω ποια είναι η νονά, μα τα συγχαρητήριά μου!
    Γιακουμής χαχαχα! Γρηγόρης...

    ReplyDelete
  9. Μη τσιμπάς Κική μου, μία μάντσια είπα να σου σκαρώσω και η αγαπητή Ραλού με συνέδραμε ευχάριστα. Συμπάθα μας.

    ReplyDelete
  10. Αγγελική, πλάκα δεν έχουν;

    Ιωάννα, μην τσιμπάς κι εσύ! Διασκεδάζω όσο κι εσείς! ;-)

    ReplyDelete
  11. Ωραίες οι φωτό, ωραία και τα κείμενα...Η κότα φάινεται όντως να είναι στην παρέα των γατιών :-)
    Καλημέρα απο ΝΖ...

    ReplyDelete
  12. Artanis καλωσήρθες! Είδες ωραία παρεούλα που κάνουνε;

    ReplyDelete