Saturday, September 26, 2009

Λίγη γκρίνια

Όλα αυτά τα χρόνια που διατηρώ αυτό το φωτογραφικό μπλογκ, συχνά, ειδικά το καλοκαίρι, αλλά και σε άλλες περιόδους με τουριστική κίνηση (Πάσχα, Αποκριές) μου έχουν ζητήσει γνωστοί και άγνωστοι πληροφορίες για τη Ζάκυνθο.
Με γνώμονα πάντα το δικό μου γούστο, αλλά προσπαθώντας να συμπεριλάβω και πληροφορίες που να ταιριάζουν λίγο πολύ σε όλους, προτείνω κάποιες περιοχές ή ταβέρνες που θεωρώ ότι θα ικανοποιήσουν τους τουρίστες.
Είναι γνωστό, σε όσους με παρακολουθούν, ότι σπάνια μιλάω ή δείχνω τα άσχημα του νησιού. Γι΄ αυτό, πολλές φορές, αναρωτιέμαι αν ερχόμενος κάποιος εδώ με κίνητρο τις φωτογραφίες που έχει δει εδώ μέσα ή τις πληροφορίες που έχω δώσει, έχει έρθει και έχει απογοητευτεί...Συχνά φεύγουν ευχαριστημένοι, αλλά υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που φεύγουν απογοητευμένοι.

Αρχές Αυγούστου, θα ερχόταν εδώ ένας ιντερνετικά-γνωστός. Μου ζήτησε πληροφορίες και όπως κάθε φορά, τις έδωσα με χαρά. Όταν γύρισε ρώτησα από περιέργεια και ενδιαφέρον πώς πέρασε. Η 1η άμεση απάντηση ήταν, "καλό το νησί σου, αλλά δεν θα ξανάρθω". Ρώτησα φυσικά τους λόγους και αφού μου τους περιέγραψε, είπα να τους εκφράσουμε και μέσα από δω. Σας μεταφέρω λοιπόν τις απόψεις και τη ματιά ενός τουρίστα, όχι για να μιλήσω ενάντια για το νησί που ζω, ξέρετε πόσο το αγαπώ, αλλά μπας και διορθωθεί ποτέ η κατάσταση με τις ομπρέλες ή με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι τουρίστες. Τα λόγια που ακολουθούν, δεν είναι δικά μου. Συμφωνώ όμως σε πολλά από όσα λέει...

Διαβάστε και μετά θα σας πω άλλο ένα περιστατικό, στο οποίο ήμουν μάρτυρας κι εγώ.


ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ κατάσταση με τις ομπρέλες στις παραλίες της Ζακύνθου και ειδικά στις παραλίες του Εθνικού Πάρκου
Αναλυτικά:
Γέρακας: Τα στελέχη του θαλάσσιου πάρκου και υπάλληλοι του ΥΠΕΧΩΔΕ (όπως οι ίδιοι μας συστηθήκανε) μα υπέδειξαν κατεβαίνοντας στην παραλία να βάλουμε τις ομπρέλες μας και να κάτσουμε δεξιά από τις ενοικιαζόμενες ομπρέλες-ξαπλώστρες της παραλίας. Χωρίς να ξέρουμε το χώρο συμφωνήσαμε. Όταν είδαμε ότι υπάρχουν 3 σειρές ξαπλώστρες και είχαν αφήσει 2-3 μέτρα (η οριοθέτηση έχει γίνει με ένα σκοινάκι άσπρο που ξεκινάει από την πλαγιά και φτάνει έως στην άκρη της θάλασσας που σκάει το κύμα) μέσα στις πέτρες (ούτε με κομπρεσέρ δεν έμπαινε η ομπρέλα), για εμάς που δεν θέλουμε ρε φίλε να πληρώσουμε κάτι που μας ανήκει, αποφασίσαμε να κάτσουμε μπροστά! Το δε άκρον άωτον της βλακείας μας γενικώς είναι ότι.. κάποιος είχε στήσει την ομπρέλα του στη δεξιά πλευρά μεν αλλά ακριβώς στο σκοινάκι κι ο ίσκιος έπεφτε στην πλευρά που «απαγορεύονταν» να κάτσει.. (τα σχόλια δικά σου).
Ήρθε λοιπόν ο υπάλληλος και μας έκανε τη σχετική παρατήρηση και σε απάντησή μας ότι δεν καταλαβαίνουμε γιατί οι ενοικιαζόμενες κι όχι εμείς, μας είπε ότι αυτός υπάλληλος είναι και εκτελεί εντολές και θα φωνάξει τον υπεύθυνο. Φεύγοντας τον βλέπουμε να πηγαίνει να δίνει αναφορά στον κύριο που νοίκιαζε τις ομπρέλες.
Ήρθε η υπεύθυνη, και πάλι μας είπε ότι η παραλία προστατεύεται, και δεν μπορούμε να κάτσουμε όπου θέλουμε. Σε ερώτησή μας γιατί τότε υπάρχουν οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες μας είπα ότι έτσι λέει ο κανονισμός (?) της παραλίας κι ότι αυτή είναι υπάλληλος του Πάρκου και του ΥΠΕΧΩΔΕ και πρέπει να τηρήσουμε τον κανονισμό. Και λέει ο κανονισμός της παραλίας ότι το 90% θα έχει κάλυψη από τις ενοικιαζόμενες και το 10% από τους λουόμενους?? Της ζητήσαμε τον κανονισμό καθώς και την απόφαση πως έχουν οριοθετηθεί οι ενοικιαζόμενες ομπρέλες! Και της επισημάναμε ότι βάση συντάγματος η παραλία είναι εθνική περιουσία και έχουμε όλοι δικαιώματα και μας ανήκει, και πρέπει να έχουμε ελεύθερη και αβίαστη πρόσβαση. Και η απάντησή της: Μα άμα αφήσουμε εσάς, θα κάτσουν κι άλλοι.. και θα γεμίσει μπροστά από τις ομπρέλες. . .. .. και φεύγει!
Τη βλέπουμε κι αυτή να πηγαίνει και να δίνει αναφορά στον ίδιο κύριο, να μας κοιτάει και να λέει, άφησέ τους δεν μπορούμε να κάνουμε τώρα τίποτα! Ναι, δεν ήταν υπάλληλοί του, ήταν υπάλληλοι του πάρκου και του ΥΠΕΧΩΔΕ!!!!!!!!!
Ούτε στη Μύκονο αυτό το πράγμα.., 4 και 5 σειρές ομπρέλες και σε πολλές ονόματα ή πετσέτες πάνω, από τις 9.00 το πρωί.. Στο Γέρακα όπως μάθαμε οι ιδιοκτήτες των δωματίων των γύρω περιοχών, έχουν συνεννοηθεί με τους κυρίους που νοικιάζουν τις ομπρέλες και τους παρατρεχάμενούς τους και πάνε και αφήνουν πετσέτες για τους πελάτες τους από το πρωί.
Λαγανάς, Καλαμάκι, μια από τα ίδια.
Δεν χρειάζεται νομίζω να αναφερθώ για τις θαλάσσιες δραστηριότητες που απαγορεύονται στο εθνικό πάρκο, αλλά υπάρχουν παντού.

Άγιος Νικόλαος: Οι επιχειρηματίες με τα μπιτς μπαρ έχουν σηκώσει 3 μέτρα ύψος δίχτυ και πλάτος από το δρόμο έως την άκρη του κύματος για να μην μπερδεύονται (???) οι πελάτες τους, αφήνοντας 2-3 και το πιο χάλια σημείο από άποψη θάλασσας και παραλίας για τους λουόμενους που δεν θέλουν να πληρώσουν. Υπάρχουν δε κι εκεί 3 και 4 σειρές ομπρέλες.

Βασιλικός, Πόρτο Ζόρο Πόρτο Ρώμα, Ξύγκια, Μακρύς Γιαλός, Τσιλιβί, Αλυκές, Αλικανάς, Κερί κλπ κλπ η ίδια κατάσταση. Χαρακτηριστικό είναι τα Ξύγκια που είναι 5 μέτρα παραλία τα 4 τα έχουν καταλάβει οι ξαπλώστρες. Μόνο στο Λιμνιώνα δεν είχε... ίσως του χρόνου κάτι να σκεφτούν και για εκεί..
Είναι ένας από τους λόγους -ίσως ο μοναδικός- που δεν θα ξαναέρθω στο νησί και που φυσικά θα αποτρέψω κι άλλους να το κάνουν!

Αυτή ήταν η εντύπωση που έμεινε στην παρέα που ήρθε...

Να σας πω, ότι πριν λίγες μέρες, πίνοντας καφέ με μια παρέα, έτυχε να είναι ανάμεσα μια υπάλληλος του θαλάσσιου πάρκου. Όταν της είπα αυτά τα περιστατικά, μου είπε ότι ο κόσμος έχει παρεξηγήσει το πάρκο και ότι υπάρχουν πράγματα που δεν ξέρουμε. Υποστήριξε το πάρκο και μου εξήγησε ότι τις ομπρέλες που υπάρχουν στο Γέρακα, όπως και τις ομπρέλες που υπάρχουν σε όλες τις περιοχές που προστατεύει το πάρκο, παρόλο που φέρουν τα αρχικά του πάρκου επάνω, δεν τις εκμεταλλεύεται το ίδιο το πάρκο, αλλά τις εκμεταλλεύονται ιδιώτες, όπως σε όλες τις παραλίες. Στην ερώτησή μου, γιατί δεν το λένε αυτό στον κόσμο; γιατί αφήνουν να πιστεύει ότι τις εκμεταλλεύεται το πάρκο και δεν υποστηρίζει σωστά τον εαυτό του; δεν ήξερε τι να πει...

Και ένα περιστατικό που έγινε και ήμουν μπροστά.
Ένα ζευγάρι φίλων ήρθε στο τέλος Αυγούστου που είχαν ξαναέρθει και πέρυσι. Τους πρότεινα πού να κολυμπήσουν και που να φάνε και μια μέρα, βρεθήκαμε στο πιο τουριστικό σημείο του Κεριού. Δεν θα πω ποιο. Μαντέψτε μόνοι σας...
Αφού καθίσαμε να φάνε, ήρθε ο σερβιτόρος με κάτι μούτρα μέχρι το πάτωμα, να πάρει παραγγελία. Οι τιμές στον κατάλογο, προσωπικά πιστεύω ότι ήταν τσουχτερές. Αλλά δεν θα είχα αντίρρηση για τις τιμές, αν η ποιότητα ήταν αυτή που έπρεπε. Ένα κομμάτι κρεατόπιτα 14 ευρώ. Ένα κομμάτι μελιτζανόπιτα 14 ευρώ. Ακόμα και το ψωμί, το χρέωνε 2 ευρώ. Παραγγείλαμε αυτά που σας είπα, μία μερίδα κοτόπουλο χωριάτικο και έναν ντάκο (που άλλα μαγαζιά το φέρνουν για κέρασμα...). 1 ποτήρι κρασί και 1 μπουκάλι νερό όλα 45 ευρώ. Αλλά...Η κρεατόπιτα, απλά δεν τρωγόταν. Είχε ζεσταθεί τόσες πολλές φορές, που ο κόθρος ολόγυρα είχε σκληρύνει και ήταν αδύνατον να φαγωθεί. Το δε κρέας, από τα πολλά ζεστάματα είχε σχοινιάσει... Η μελιτζανόπιτα ήταν καλή μεν, αλλά κι αυτή όχι ολόφρεσκη. Το πιο ωραίο όμως, ήταν το σκηνικό που παίχτηκε. Μέχρι να έρθουν τα φαγητά και ενώ καθόμασταν 5-6 παρέες (ήταν αργά το απόγευμα), ένας εκεί αποφάσισε ότι ήταν η σωστή ώρα για να κόψει το γκαζόν!!! Η σκόνη και ο θόρυβος ήταν το κάτι άλλο. Όλοι κοιτάζαμε σαν χάνοι, μην πιστεύοντας ότι διάλεξαν εκείνη την ώρα να κόψουν το γκαζόν. Ο άντρας της παρέας, αφού εκνευρίστηκε αρκετά γιατί τον κουρντίζαμε να μην παραπονεθεί, στο τέλος φώναξε σε ένα νεαρό και του είπε: "Είναι ανάγκη να γίνεται αυτή την ώρα αυτό;" Και ήρθε η κουφή απάντηση: "Μα είναι το αφεντικό"!!!! Άφωνοι εμείς. Το ίδιο το αφεντικό λοιπόν, δεν φτάνει που σέρβιρε στον κόσμο μπαγιάτικο και ακριβό φαγητό, δεν σεβόταν τους πελάτες του και έκοβε εκείνη την ώρα το γκαζόν και όχι νωρίς το πρωί πχ που δεν έχει κόσμο μια ταβέρνα.
Το αφεντικό σταμάτησε, μόνο αφού του κάναμε την παρατήρηση...Εγώ προσωπικά δεν ήξερα που να κρυφτώ. Ένιωθα άσχημα που είχα προτείνει να πάμε σ΄ αυτό το μαγαζί.

Και ερωτώ. Ποιο λόγο έχω εγώ, από δω και πέρα να στέλνω κόσμο σ αυτό το μαγαζί; Θα πρέπει να αναρωτιέται αυτός ο άνθρωπος γιατί δεν έχει κόσμο η ταβέρνα του σε λίγο καιρό ή όχι; Ποιος θα φταίει;
Μετανιώνω μόνο για ένα πράμα. Είχα μιλήσει με μια φίλη μου για το συγκεκριμένο μαγαζί εδώ και καιρό και μου είχε πει ότι είχε πέσει η ποιότητά του. Δεν την πίστεψα. Το θεώρησα τυχαίο. Ε λοιπόν δεν θα είναι τυχαίο ότι δεν θα έχει δουλειά σε λίγο καιρό αυτό το μαγαζί και όλα όσα δείχνουν ασέβεια προς τους πελάτες. Θα πρέπει να μάθουν ορισμένοι, ότι όταν ζητάς κάποια χρήματα για κάποιες υπηρεσίες (φαγητό, ξαπλώστρες κλπ) θα πρέπει να είσαι σε θέση να δώσεις και την ανάλογη ποιότητα. Αν όχι, κλείσ’ το το ρημάδι...

Πολλές φορές λέω, ότι δεν εκμεταλλευτήκαμε σωστά τον τουρισμό εδώ (βάζω και τον εαυτό μου μέσα, παρόλο που δεν ασχολούμαι με τον τουρισμό). Ο κόσμος δεν είναι χαζός. Δεν έρχεται ένας άνθρωπος ο οποίος δεν θα ξανάρθει μετά. Ο κόσμος ξανάρχεται και θυμάται. Ο κόσμος γυρίζει πίσω και κάνει κριτική για το μέρος που πήγε. Και θυμάται το καλό το μαγαζί, την καλή ποιότητα, την ευγένεια... Ας προσέχουμε λοιπόν αν θέλουμε καλό τουρισμό ή έστω τουρισμό, γιατί σε λίγο, προβλέπω να γίνονται πολύ δύσκολα τα πράγματα εδώ...

Τα σχόλια νομίζω, είναι περιττά...