Friday, January 08, 2016

Πώς θα πάω από το αεροδρόμιο στη Ρώμη. Πώς θα μετακινηθώ μέσα στην πόλη.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι τραβηγμένες από κινητό :-) 

Για να πας στη Ρώμη με αεροπλάνο, μπορείς να πας από 2 αεροδρόμια. Από το Leonardo da Vinci, στο Φιουμιτσίνο και από το αεροδρόμιο του Ciampino. Το 2ο το έμαθα μόλις τώρα που έψαχνα με τι τρόπο και εταιρεία θα πάμε. Το αεροδρόμιο του Ciampino είναι ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο, που εκτελεί όμως και πτήσεις από οικονομικές αεροπορικές εταιρείες. Κάτι σαν τον δικό μας Άραξο εδώ κοντά. Το αεροδρόμιο Leonardo da Vinci ειναι λιγο πιο μακριά, περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από τη Ρώμη, ενώ του Ciampino είναι πιο κοντά, περίπου 15-20 χλμ. 

Κάτι που ξέχασα να πω στο προηγούμενο ποστ σχετικά με την αεροπορική εταιρεία. Έλεγα ότι πληρώνεις τα πάντα. Ξέχασα να σας πω, ότι την ώρα που κάνεις ηλεκτρονικό τσεκ ιν, πληρώνεις ακόμα και τη θέση που θες να καθίσεις αν ζητήσεις συγκεκριμένη :-) Όχι πολλά, από 6 ευρώ, αλλά πληρώνεις. Οπότε δεν πληρώνεις και αφήνεις να σου βγάλει τυχαία μια θέση. Αν κλείνεις θέση για 2, σου βγάζει νούμερα διπλανά, έτσι κι αλλιώς. Τουλάχιστον έτσι έγινε με μας και τις 2 φορές, οπότε δεν έχει νόημα να πληρώσεις για συγκεκριμένες θέσεις. Το αεροπλάνο έχει 3 θέσεις δεξιά και 3 αριστερά, οπότε θα πετύχεις ή παράθυρο ή μέση ή διάδρομο. Επίσης να ξέρετε είναι αρκετά στενά...

Σε αποζημιώνει η θέα πάντως εκεί πάνω ε; Καλά, αυτό γίνεται με όποια εταιρεία και αν πετάξεις αλλά λέμε. 

Προσέχετε; Φεγγαράκι πάνω, ξημέρωμα κάτω. Ωραία πράγματα!



Αν πάτε στο Ελ. Βενιζέλος με αμάξι, καλά και οικονομικά είναι να έχετε κλείσει θέση πάρκιν από το ίντερνετ. Έχει μεγάλη διαφορά. Δεν ήξερα ότι κλείνεις θέση μέσω ίντερνετ, παρόλο που έχουμε αφήσει αμάξι αρκετές φορές την τελευταία δεκαετία. Μου άνοιξε τα μάτια η φίλη μου η Αγγελική. Για 3-4 μέρες αν δεν κλείσεις μέσω ίντερνετ είναι 50 ευρώ, ενώ αν κλείσεις μέσω ίντερνετ πληρώνεις 32. Δεν είναι και μικρή διαφορά! Κλείνεις θέση, πληρώνεις με κάρτα. σου έρχεται email με ένα barcode. Κρατήστε το στο κινητό σας ή τυπώστε το και δείξτε το στο μηχάνημα για να σας βγάλει το εισιτήριο καθώς μπαίνετε. Κρατήστε το εισιτήριο και το barcode μέσα στο αμάξι τις μέρες που θα λείπετε. Όταν θελήσετε να βγείτε από το πάρκιν, βάζετε το εισιτήριο και ανοίγει η μπάρα. Αν έχει γίνει χαζομάρα όπως έγινε με μας :-D, μιλήστε από το κουμπάκι στο μηχάνημα στους υπαλλήλους για να διορθώσουν το πρόβλημα. Τα γραφεία του πάρκιν είναι ακριβώς πίσω από την έξοδο.


Φτάνοντας στο αεροδρόμιο, υπάρχουν πινακίδες που σε συμβουλεύουν πώς να φτάσεις στη Ρώμη. Και εδώ, είχα κλείσει εισιτήριο με λεωφορείο που σε πάει με 4 ευρώ. Η εταιρεία terravision κάνει τη διαδρομή κάθε μέρα σχεδόν κάθε μισή ώρα (πυκνότερα ή αραιότερα ανάλογα τις ώρες αιχμής), από τις 4.30 το πρωί από Ρώμη μέχρι τα μεσάνυχτα από Ciampino. Αν κλείσεις μέσω ίντερνετ είναι 4 ευρώ να πας και 4 να γυρίσεις, ενώ αν το κλείσεις εκεί, είναι 4 να πας και 6 να γυρίσεις από Ρώμη. Το ότι κλείνεις θέση, δεν σημαίνει ότι την εξασφαλίζεις κιόλας. Αν γεμίσει το λεωφορείο πας με το επόμενο. Οπότε καλό είναι να είστε λίγο νωρίτερα εκεί (κανά μισάωρο) και να μην είστε χαλαροί στο έμπα για το λεωφορείο. Οι τελευταίοι είναι πιθανό να πάνε με το επόμενο...
Η Terravision κάνει μετακινήσεις όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και σε άλλα μέρη. Επίσης δεν κάνει μόνο μετακινήσεις από και προς το αεροδρόμιο, αλλά κλείνεις και πάρκιν, τουρ κλπ. Επίσης δεν είναι η μόνη εταιρεία. Υπάρχουν κι άλλες. Όπως βγαίνεις από το αεροδρόμιο στο Ciampino, μπροστά στην είσοδο των αναχωρήσεων, παρκάρουν όλα τα λεωφορεία που κάνουν αυτή τη διαδρομή. Πας, ρωτάς και αν δεν έχεις κλείσει, φεύγεις με όποιο έρχεται εκείνη τη στιγμή, αρκεί να έχει εισητήρια.

Ένας άλλος τρόπος για να πας στη Ρώμη, είναι να πάρεις ταξί. Απ' ό,τι κατάλαβα, μόνο οι πολύ ταλαιπωρημένοι παίρνουν ταξί  ή όσοι δεν χωνεύουν τα λεωφορεία. Τα ταξί είναι άσπρα και έξω από τα ταξί είναι γραμμένες οι τιμές από και προς Ρώμη. 30 ευρώ για Ciampino, 48 για Φιουμιτσίνο. Σε πολλά σάιτς συμβουλεύουν ότι βρίσκουν τρόπο να κλέψουν και να ζητήσουν περισσότερα. Ένας δίπλα μας έλεγε ακριβώς το ίδιο. Ότι του ζήτησαν περισσότερα. Σε τουριστικούς οδηγούς συμβουλεύουν να παίρνετε μόνο άσπρα ταξί που μέσα έχουν ταξίμετρο. Αν δείτε ότι δεν έχουν, κανονίστε την τιμή από πριν! Εμείς δεν χρησιμοποιήσαμε καθόλου, γιατί δεν χρειάστηκε. Ήταν πολύ εύκολο να μετακινηθείς με μετρό, με τα πόδια ή λεωφορείο στην ανάγκη.


Οι μόνες και βροχερές φωτογραφίες που έχω από το Ciampino.  Δεν είναι σαν πίνακες; Στο Ciampino, γράφει κάτω από μια μαρμάρινη πλάκα, κατασκευάστηκε το 1930, το πρώτο ιταλικό ελικόπτερο που δούλεψε, από έναν μηχανικό εκεί.



Και πάμε στη μετακίνηση μέσα στην πόλη. Το Termini, όπου είναι ο κεντρικός σταθμός, μοιάζει σαν ένα τεράστιο Mall. Είναι καθαρό, έχει μαγαζιά, καφέ, τα πάντα όλα, αλλά όπως και στην Αθήνα, δεν λείπουν οι άστεγοι, οι επαίτες κλπ. Το εισιτήριο για το μετρό κοστίζει 1.50 ευρώ και ισχύει για 100 λεπτά. Το εισητήριο μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για άλλες γραμμές όπως λεωφορείου και τραμ. Αν όμως πλησιάζει η ώρα λήξης του, δεν ισχύει.

Εδώ θα σας πω, τον απλούστατο τρόπο που έχουν βρει οι άνθρωποι για να μην υπάρχουν τσαμπατζήδες. Ούτε ελεγκτές χρειάζεται ούτε τίποτα. Σε κάθε είσοδο του μετρό, υπάρχουν μπάρες. Αν δεν βάλεις το εισιτήριό σου, δεν ανοίγει η μπάρα. Αν χρειαστείς δεύτερη μετακίνηση, ξαναβάζεις το εισιτήριό σου και αν έχει απομείνει αρκετός χρόνος από τα 100 λεπτά, πάλι ανοίγει η μπάρα να περάσεις. Εμάς, σε κάποια στιγμή που μας είχαν μείνει 10 λεπτά δεν άνοιξε. Σου λέει, πού πας ρε Καραμήτρο με δέκα λεπτά διαδρομή; Στην επόμενη στάση; Φυσικά υπήρχαν και εισιτήρια ολοήμερα ή τριήμερα. Τόσο απλά. Ούτε ελεγκτές, ούτε τίποτα. Σε όλους τους σταθμούς παρεμπιπτόντως υπήρχε αστυνομία και στρατός...

Οι σταθμοί έδειχναν λίγο βρώμικοι, αλλά στην πραγματικότητα ήταν παλιοί. Και παλιοί έδειχναν μόνο στο σημείο εκεί που επιβιβάζεσαι. Γενικά ήταν καθαρά. Σε ώρα αιχμής ή Σαββατοκύριακου μπορεί να είναι τίγκα το μετρό.

Για να πας στα σημεία ενδιαφέροντος, πας άνετα με το μετρό. Η κόκκινη γραμμή σε πάει σε Άγιο Πέτρο, (Cirpo, Ottaviano), στην Πιάτσα ντι Σπάνια (Spagna) (και περπατώντας πάτε Πιάτσα ντελ Πόπολο), ενώ η στάση Barberini είναι πολύ κοντά στην Φοντάνα ντι Τρέβι. Κατεβαίνοντας με τα πόδια από τον Άγιο Πέτρο, μπορείτε να πάτε στην Πιάτσα Ναβόνα. Στην κόκκινη γραμμή, στη στάση San Giovanni, υπάρχει μια υπαίθρια αγορά. Κάτι σαν κλειστή λαϊκή αγορά με ρούχα, παπούτσια κλπ.

Η μπλε γραμμή σε πάει Κολσσαίο, Cavour που εκεί κοντά είναι η εκκλησία του San Pietro dei vincoli, με το άγαλμα του Μωυσή μέσα. Μεταξύ στάσης Cavour και Termini, είναι η Santa Maria Maggiore, εκκλησία που έλκει πολλούς τουρίστες επίσης. Στάση Circο Massimo για να δείτε τον Ιππόδρομο αλλά και την εκκλησία Santa Maria in Cosmedin με το Bocca della verita. Αν αποφασίστε να περπατήσετε λιγάκι, βρίσκεστε στο Τραστέβερε, στην άλλη πλευρά του Τίβερη.

Οι ξενοδόχοι, είναι πρόθυμοι επίσης να σας καθοδηγήσουν σχετικά με λεωφορεία που περνάνε από διάφορα μνημεία. Θεωρώ όμως, ότι μετρό και περπάτημα κάνουν τη δουλειά τους!


Συνεχίζεται...

No comments:

Post a Comment