Sunday, March 15, 2009

Όταν η γιορτή γίνεται μιζέρια

Χτες βράδυ έγινε η τελετή απονομής των θεατρικών βραβείων. Η τελετή, όπως και όλη διαδικασία των αγώνων είχε άψογη διοργάνωση. Η κ. Γούναρη, υπεύθυνη για τους καλλιτεχνικούς αγώνες στο νησί, έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να είναι όλα στην εντέλεια, όπως και η ΔΔΕ Ζακύνθου. Το 1ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, άξια πήρε το 1ο βραβείο. Ήταν ένα έργο άρτιο από όλες τις πλευρές. Μπράβο στα παιδιά και στους καθηγητές τους.

Όλα πήγαιναν μια χαρά, μέχρι που ένας από τους κριτές, θεώρησε καλό να κρίνει τα ζακυνθινά σχολεία. Ο κ. Κώστας Καποδίστριας, ηθοποιός-σκηνοθέτης, θεώρησε καλό, να εξασκήσει όλη την αυστηρή κριτική του στα ζακυνθινόπουλα που ασχολήθηκαν μόνο με λαϊκό θέατρο. Πόσο μίζερος μπορεί αν γίνει ένας άνθρωπος και να αποφασίσει να κριτικάρει 14χρονα μπροστά σε 4 φιλοξενούμενα σχολεία που δεν είχαν δει μάλιστα τις παραστάσεις τους; Ο Κώστας Καποδίστριας, είπε ότι τα ζακυνθινά σχολεία δεν προετοιμάστηκαν καλά, δεν έφτασαν καν στο ζητούμενο του διαγωνισμού, δεν δουλεύτηκαν όσο έπρεπε. Μπράβο κ. Καποδίστρια που διάλεξες αυτή τη μέρα για να κάνεις κριτική στα παιδιά. Μπράβο που ενώπιον όλων διάλεξες αυτό τον τρόπο για να ασχοληθούν περισσότερο τα παιδιά με το θέατρο. Μπράβο για την εκπαιδευτική σου προσέγγιση. Ευτυχώς που δεν έγινες εκπαιδευτικός. Θα είχες χαντακώσει πολλούς μαθητές στο διάβα σου. Εσύ λοιπόν ειδικέ, τι ξέρεις από παιδική ψυχολογία και μιλάς έτσι στα παιδιά; Μετά απορούμε που στη Ζάκυνθο τα παιδιά δεν ασχολούνται με τις τέχνες και τον πολιτισμό, αλλά γυρίζουν στα ίντερνετ καφέ και στα καφέ. Ένας δυο τέτοιοι να βρεθούν στον δρόμο τους, δεν χρειάζεται και πολύ για να στραφούν εκεί.

Τελικά...πόσο μίζεροι γίνονται μερικές φορές οι ζακυνθινοί; Τι είναι αυτό που τους ικανοποιεί και δεν θα το κριτικάρουν αρνητικά; Η Ελλάδα λένε τρώει τα παιδιά της και στη Ζάκυνθο μπορείς να το δεις αυτό σε όλο του το μεγαλείο. Έχω υπάρξει μέλος σε χορωδία που διαλύθηκε, σε χορευτικό συγκρότημα που πέρασε από 40 κύματα και σε αμέτρητους συλλόγους, συναντήσεις, παρέες. Για μερικούς, είναι πολύ δύσκολο να πουν μια θετική κουβέντα. Βλέπουν μόνο αρνητικά. Και αυτός είναι ο λόγος που τίποτα δεν γίνεται εδώ και μόνο πίσω πάμε. Η μιζέρια και το ένδοξο παρελθόν δεν μας αφήνει να ανοίξουμε τα στραβά μας και να δούμε θετικά στοιχεία σε τίποτα.

Μπράβο σου ξανά κ. Καποδίστρια. Μην απορήσεις αν αυτά τα παιδιά δεν πατήσουν ποτέ να δουν καμία παράστασή σου και δεν ξανασχοληθούν με το θέατρο. Τους έδωσες αρκετή απογοήτευση.

Και επειδή έχω μάθει να βλέπω θετικά στοιχεία γύρω μου, γιατί δεν είμαι κομπλεξική και βλέπω πάντα το ποτήρι γεμάτο, γυρίζω στο θέμα των αγώνων. ΟΛΑ τα παιδιά ήταν τέλεια. Μπράβο που ασχολήθηκαν με αυτό. Μπράβο για τις ώρες που διέθεσαν. Μπράβο για τις θυσίες που έκαναν. Μπράβο και στους καθηγητές τους που ενάντια σε όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παιδεία, αυτοί βρίσκουν τον τρόπο να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών και να τα μαθαίνουν πέντε πράγματα πέρα από γράμματα. Μπράβο σε όλα τα παιδιά και μπράβο στο σχολείο που πήρε το 1ο βραβείο.

Οι φωτογραφίες είναι από το έργο "Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι" από το 1ο Γυμνασιο Αργοστολίου.





18 comments:

  1. Δεν είναι χαρακτηριστικό των ζακυνθινών, είναι θέμα νοοτροπίας και χαρακτήρα.
    Υπάρχει γενικώς και δυστυχώς από υποτίθεται 'ανθρώπους με επίπεδο'.
    Το ότι 'η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της' δυστυχώς ισχύει έντονα γενικώς.

    Είναι βασικό να υπάρχει σεβασμός και γνώση της ψυχολογίας του απέναντι σου. Διαφορετικά μπορείς να ισοπεδώσεις και να καταστρέψεις ζωές. Και κανείς δεν πρέπει να έχει αυτό το δικαίωμα. Έχεις δίκιο σε όσα γράφεις.

    ReplyDelete
  2. Don't worry, be happy!!!!

    ReplyDelete
  3. Μπράβο στα παιδιά! και καλή συνέχεια με ότι και αν αποφασίσουν να ασχοληθούν!
    Οι φωτογραφίες από την παράσταση είναι πολύ ωραίες! Ωραία κουστούμια, ωραία χρώματα, φωτισμοί, σκηνικό, μπράβο σε όλους τους συντελεστές!
    Τέτοια ανθρωπάκια καλό είναι να μάθουν να τα ακούν και να τα προσπερνούν! Καλώς ή κακώς θα βρουν πολλά μπροστά τους!

    ReplyDelete
  4. 1ον:
    Ενα μεγαλο μπραβο στα παιδια οτι κι αν κανουν, γιατι μονο ενα μπραβο αρκει για να τους δωσει δυναμη και ορεξη να συνεχισουν.

    2ον: Ολη μα ολη! η Ελλαδα το ιδιο;
    Νομιζω πως το κανουν αυτο οι διαφοροι μονο και μονο για να καταφερουν να μην προχωρησει αυτο που κανετε.
    Γιαυτο εσεις μην τους ακουτε, συνεχιστε την ωραια δουλεια!!!!
    Ετσι μωρε για να σκασουνε.....

    ReplyDelete
  5. Οι μιζεροι στη μιζερια τους και τα παιδια να προχωρησουν στις ωραιες ασχολιες, οπως τα θεατρικα.

    Ενα μπραβο σε ολα τα παιδια και οσους αλλους ασχοληθηκαν με τις παραστασεις αυτες.

    Τον καθε αυστηρο κριτη τετοιων προσπαθειων απλα βοηθηστε τα παιδια να τον προσπερασουν.

    Καλησπερα!

    ReplyDelete
  6. Anonymous2:05 PM

    Και δεν βρέθηκε ένας χριστιανός να πάρει τον λόγο,να ''βάλει'' στην θέση του τον Καποδίστρια και να προτρέψει να χειροκροτήσουν τα παιδιά όλοι?Τον βλάκα!Κική μια φορά στο Παίδων που έκανε εγχείρηση η μικρή μου,ηταν ένα αγοράκι που θα έκανε εγχείρηση την επομένη και ήρθε το επιτελείο των γιατρών να του πάρει ιστορικό με τον υπεύθυνο γιατρό.Ένα υπεροψία και μισό,που πρόσβαλλε συνεχώς το παιδί για την ομάδα του(ποδοσφαιρική)μπροστά σε κόσμο.Παίρνω τον λόγο από μόνη μου και του είπα καναδυό και με κοίταζε με ύφος χιλίων καρδιναλίων.Καμμία διάκριση!Το κόμπλεξ και την κατωτερότητα και την ζήλια τους την φανερώνουν με την πρώτη ευκαιρία..Σόρυ για το σεντόνι μου...Όλγα

    ReplyDelete
  7. Deli,παντού σε κάθε τόπο υπάρχουν αυτοί που μεμψιμοιρούν σε κάθε προσπάθεια,που προάγει τον άνθρωπο,τον πολιτισμό.Μη σκάζεις,αδιαφορία τους χρειάζεται.
    Οι φωτογραφίες και από τις δυο αναρτήσεις πολύ όμορφες!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  8. Κατ αρχήν απευθύνω σε όλα τα παιδιά και τους συντελεστές των παραστάσεων τα θερμά μου συγχαρητήρια!!! Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες από την παράσταση!!!
    Η Ελλάδα όχι μόνο τρώει τα παιδιά της αλλά τα εξαφανίζει στα πέρατα του κόσμου!!
    Μια ζωή γεμάτη μίζερους και μετά απορία όπως λες για το τι ασχολίες έχουν τα παιδιά και που περνούν τις ελεύθερες ώρες τους.
    Νομίζω ότι όλοι αυτοί οι μίζεροι πρέπει να παίρνουν το μάθημά τους!
    Συνεχίστε παιδιά της Ζακύνθου και της κάθε Ζακύνθου η ζωή είναι δική σας!!!!!!

    ReplyDelete
  9. καλά, και δεν βρέθηκε ενας Χριαστιανός να του πει να σκάσει?
    δεν βρέθηκε μια μάνα, ένας πατερας, ενας δάσκαλος?

    χαίρομαι που το έκανες έστω και με μια μικρή καθυστέρηση, έστω έτσι δικαιώνεις τον κόπο των παιδιών.

    ReplyDelete
  10. Δυστυχώς δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των Ζακυνθινών η μιζέρια. Το έχουμε γενικά στο dna μας τελικά!

    ReplyDelete
  11. κοίταξε, άνθρωποι τέτοιας νοοτροπίας και ήθους, δε βλαπτουν κανέναν!
    τον εαυτο τους εκθέτουν και τίποτα αλλο.
    όλα αυτά γινονται για να επιδειχθούν και οσο μεγαλύτερη σημασια τους δινετε, τοσο το καλύτερο γι' αυτούς.

    η παγερή αδιαφορία ειναι νομιζω η καλυτερη αντιμετώπιση.

    τα παιδιά πηραν τους επαίνους τους απο κει που άξιζαν!

    ReplyDelete
  12. Αξιέπαινη κάθε προσπάθεια που γίνεται στα σχολεία.
    Τώρα σχετικά με τη μιζέρια μερικών, νομιζω πάντα θα υπάρχει. Εμείς που τους καταλαβαίνουμε ας τους απαξιώσουμε και ας δείξουμε στα παιδιά οτι αυτό που κάνουν αξίζει για την προσπάθεια και όχι για τα μπράβο που ίσως κερδίσουν.
    φιλιά από Βόρεια.

    ReplyDelete
  13. μπραβο στα παιδιά και στους δασκάλους τους,χίλια μπράβο
    ο κύριος αυτός παίρνει...ψυχοφάρμακα;
    μάλλον, αλλιώς δεν παλεύεται το τίποτα του"είναι" του και το κανένα του "εγώ" του

    ReplyDelete
  14. Φιλαράκιa μου καλά...
    Θα απαντήσω σε όλους μαζί 1) γιατί όλοι συμφωνούμε με όσα ειπώθηκαν και 2) για να μη δώσω άλλη συνέχεια σ' αυτή τη χαζομάρα.

    Θα σταθώ σε 2-3 σημεία μόνο από όσα είπατε.
    Είπα ότι συμβαίνει στη Ζάκυνθο ενώ συμβαίνει παντού. Εδώ ζω, εδώ βλέπω να συμβαίνει συνέχεια και έτσι παίρνει η μπάλα και τόσους αξιόλογους ανθρώπους που υπάρχουν στο νησί. Ξέχασα ότι συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα καθημερινά.

    Δεν τον σταμάτησε ή του απάντησε κανένας επειδή κανένας δεν περιμενε να μιλήσει έτσι. Ήταν στο τέλος του προγράμματος, πριν παίξουν τα παιδιά που πήραν το 1ο βραβείο πάλι το έργο. Ήταν τόσο ξαφνικό και τόσο αναπάντεχο που έμειναν όλοι άφωνοι...

    Αυτό που έπρεπε να γίνει έγινε στη συνέχεια. Τα παιδιά πήραν το μήνυμα που έπρεπε. Άξιζε που συμμετείχαν. Ήταν όλοι κερδισμένοι. Όλοι μαζί γιόρτασαν το βράδυ, χόρεψαν και τραγούδησαν. Δεν υπήρχαν νικητές και χαμένοι. Αν κάποιος έχασε, ήταν αυτός που μίλησε. Κανένας άλλος...

    Ευχαριστώ όλους για τα σχόλια.
    :-)))

    ReplyDelete
  15. Αφού συγχαρώ κι εγώ τα παιδιά για την προσπάθειά τους και το πολύ όμορφο όπως φαίνεται αποτέλεσμα, να σταθώ στις κουβέντες κάποιων φίλων που με ... στεναχώρησαν.
    Δεν δέχομαι λοιπόν με τίποτα ότι εμείς οι Ελληνες έχουμε στο αίμα μας και στο DNA μας την μιζέρια και την κακοπιστία.
    Το ότι υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι προσπαθούν με τα κόμπλεξ τους και τις μικροπρέπειές τους να μας κάνουν να νοιώσουμε άσχημα, δεν σημαίνει ότι όλοι οι Ελληνες έτσι είμαστε.
    Οι κακόπιστοι και οι κομπλεξικοί απομονώνονται ή αμείβονται με την αδιαφορία μας και that's all!!
    Και πάλι μπράβο στα παιδιά!

    ReplyDelete
  16. Έλενα εγώ θα συμφωνήσω με τους άλλους για το DNA. Σκέψου πόσο εύκολα οι έλληνες συνεργάζονται μεταξύ τους, πόσο εύκολα δέχονται κάποιον σαν αρχηγό κλπ κλπ... Άστα... Ότι δεν είμαστε έτσι όλοι βέβαια, είναι δεδομένο. Αλλά η πλειοψηφία έτσι είναι...

    ReplyDelete
  17. Anonymous9:44 PM

    Αμφιβαλλω παντως αν εσεις οι κύριοι και κυρίες που κανετε κριτική εδω εισαστε ειδημονες στο θεατρικό τομέα,ή εχετε εστω και τη μιση πολιτιστική προσφορά στο νησί από τον κ.Καποδίστρια...κι αντι να ακουσετε την αποψη ενος πιο σχετικου απο εσας στο αντικειμενο αυτο,ωστε να κανετε τα παιδια να ασχοληθουν επι της ουσιας με το θεατρο και την τεχνη,και οχι μονο περιστασιακα,προτιματε να τον στολισετε με πολυ ομορφα κοσμητικα,που αποπροσανατολιζουν τη συζητηση απο τα οσα ειπωθηκαν.Αλλα βλεπετε αυτη ειναι η ζακυνθινη μιζερια,να βολευομαστε μια ζωη με τη μετριοτητα και οταν καποιος μας το επισημανει να κοιταμε μονο πως να αναδειξουμε τον εαυτουλη μας...γιαυτο και δεν παει μπροστα αυτος ο τοπος.

    ReplyDelete
  18. Θα συμφωνήσω εδώ:
    Στη Ζάκυνθο βολευόμαστε με τη μετριότητα και κοιτάμε μόνο πώς να αναδείξουμε τον εαυτούλη μας, γι' αυτό και δεν πάει μπροστά αυτος ο τόπος...

    ReplyDelete