Tuesday, August 16, 2011

Ηλιοβασίλεμα στην Οία

Η Οία, βρίσκεται στα βόρεια της Σαντορίνης, 11 χιλιόμετρα μακριά από τα Φηρά. Είναι διάσημη για το ηλιοβασίλεμά της. Παρόλο που χιλιομετρικά ήταν πιο κοντά σε σχέση με τα άλλα μέρη που πήγαμε, ήταν η πιο δύσκολη διαδρομή λόγω στροφών και υψόμετρου. Έτσι, το λεωφορείο χρειάστηκε κάπου 40 λεπτά γι' αυτά τα χιλιόμετρα.



Ενώ στα άλλα μέρη που πήγαμε (πάντα με το αστικό Κτελ) δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα στο πήγαινε-έλα από την άποψη του συνωστισμού (με μια μικρή εξαίρεση την επιστροφή από το Καμάρι), στην Οία, ήταν φανερό ότι κάποιος μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα. Τι πρόβλημα; Να φας πόρτα στο λεωφορείο από την πολυκοσμία. Χάσαμε το 1ο λεωφορείο, κοντά 3 ώρες πριν το ηλιοβασίλεμα, παρόλο που φτάσαμε την ώρα που έφευγε, επειδή ήταν τίγκα. Τίγκα ήταν και όταν φύγαμε με το επόμενο, και την ώρα που γυρίζαμε κατά τις 9.30. Στο γυρισμό ήμασταν τυχεροί, γιατί είχε καθυστερήσει να φύγει λόγω κόσμου. Δεν είναι τυχαίο, ότι τις ώρες αιχμής και προφανώς τους μήνες με τη μεγάλη τουριστική κίνηση, τα δρομολόγια πυκνώνουν. Τις μέρες που ήμασταν εμείς εκεί, τα δρομολόγια ήταν κάθε μισή ώρα και τις ώρες αιχμής κάθε τέταρτο.





Το μόνο που θα κάνετε εκεί, μου λέει η φίλη μου, είναι να δείτε το ηλιοβασίλεμα. Ο κόσμος όλος γι αυτό πηγαίνει. Όλα είναι πανάκριβα γιατί ζουν μόνο από αυτό. Μετά το ηλιοβασίλεμα, όλος ο κόσμος εξαφανίζεται. 2 καφέδες και 1 νερό εδώ και 5 χρόνια, 23 ευρώ, μου λέει μια άλλη φίλη, επειδή καθόμασταν να δούμε το ηλιοβασίλεμα σε καφέ! Αυτές τις πληροφορίες είχα για την Οία, συν όλες όσες μιλούσαν για την ομορφιά της και την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική της. Όλα είναι λευκά και γαλάζια, αλλά τώρα τελευταία, μου λέει ο Βαγγέλη,ς το έχουν καταστρατηγήσει. Πράγματι, σ' αυτό το μέρος είδαμ εκαι κτίσματα άλλου χρώματος. Η ομορφιά της δεν μειώθηκε όμως από αυτό. Πραγματικά πανέμορφη. 'Οσο για την ακρίβεια της; Δεν την ένιωσα ιδιαίτερα γιατί δεν καθίσαμε αρκετά. Ένας φραπέ, 2.80 ή 3.80, δεν θυμάμαι πια...






Πράγματι, ο κόσμος συγκεντρώνεται για το πιο διάσημο ηλιοβασίλεμα της Ελλάδας νομίζω. Όλα τα σοκάκια (και είναι πολλά), ήταν γεμάτα από όλες τις φυλές του κόσμου, από όλα τα μέρη της γης. Δίπλα μας, ένα ζευγάρι γάλλων, πίσω μας, κινεζούλες, γερμανοί, αμερικάνοι κλπ. Μέχρι και με ένα ζευγάρι από το Εκουαδόρ πιάσαμε κουβέντα! Εκτός από το διάσημο ηλιοβασίλεμα, βλέπεις και τους διάσημους γαλάζιους τρούλους των εκκλησιών της. Είναι αυτοί, που κοσμούν όλες τις κάρτες, όχι μόνο στη Σαντορίνη, αλλά και σε πολλά μέρη του πλανήτη! Καθόλου άδικα βέβαια!





Για να φτάσεις στο σημείο που θα δεις το ηλιοβασίλεμα, θέλει λίγο περπάτημα. Η Οία, δεν είναι σαν τα Φηρά, που με το που θα βγεις στη Μητρόπολη έχεις πιάτο από κάτω σου τη θάλασσα. Στην Οία, εκεί που σε αφήνει το λεωφορείο (και φαντάζομαι ότι παρκάρουν και άλλα οχήματα) θέλει να ψάξεις για να βρεις πού θα σταθείς.


Η ξεναγός στη Ηφαίστειο, μας είχε πει ότι το καλύτερο σημείο είναι πάνω στα ερείπια του Κάστρου. Νομίζετε ότι δεν το ξέρουν;


Πρώτα γέμισε εκεί ο τόπος και μετά τα σοκάκια. Ο λόγος που προτείνουν το κάστρο σαν καλύτερο σημείο οπτικής επαφής, είναι επειδή δεν υπάρχει εμπόδιο μπροστά σου καθώς κοιτάς, και έτσι, θα δεις τον ήλιο να βουτά στα μπλε νερά του Αιγαίου ανεμπόδιστα.


Εμένα όμως αυτό δεν με συγκινεί. Αν ήθελα να δω ηλιοβασίλεμα χωρίς εμπόδια, πήγαινα και στο Φάρο στο Κερί! Όταν κοιτούσα φωτογραφίες της Σαντορίνης πριν πάω, αυτές που ζήλευα ήταν αυτές που έδειχναν να βουτάει ο ήλιος, σκιαγραφόντας πίσω του ό,τι εμπόδιο υπήρχε και βάφοντάς το κόκκινο.


Μου αρέσουν επίσης οι φωτογραφίες στο δειλινό, που εικονίζουν άλλους ανθρώπους να φωτογραφίζουν ή να κοιτάζουν τη θέα.





Αυτές οι φωτογραφίες μου αρέσουν. Αυτό προσπάθησα να φωτογραφίσω κι εγώ, κι ενώ πολλοί αναζητούσαν ένα σημείο με "καθαρή" θέα, εγώ αντίθετα έμεινα πεισματικά, πίσω από εμπόδια. Κι όταν αποφάσισα να κινηθώ τα τελευταία λίγα λεπτά που βούταγε ο ήλιος, πάλι εμπόδια έψαξα να βρω και να τα φωτογραφίσω...




Μείναμε εκεί αρκετές ώρες, μέχρι να τον δούμε να βουτάει στα νερά και τελικά να χάνεται.
Νομίζω ότι άξιζε ο κόπος και οι ώρες αναμονής...






Οι ξένοι χειροκρότησαν με τη δύση του. Δεν είναι αστείο; Μου φάνηκε αστείο! Άξιζε ακόμα και η στιγμή, που έβλεπες χιλιάδες ανθρώπους να φεύγουν μαζικά! "Η Οία είναι μόνο για το ηλιοβασίλεμα. Όταν δύσει ο ήλιος, όλοι εξαφανίζονται. Δεν έχει βραδυνή ζωή"! Έτσι δεν είπαν οι φίλοι μου; Ε, αυτό κι έγινε!





Νομίζω ότι είναι λάθος τους που φεύγουν αμέσως. Δεν ξέρουν ότι στην Ελλάδα, τα γλυκύτερα και ζεστότερα χρώματα, τα παίρνει ο ουρανός μετά τη δύση! Έτσι δεν είναι;




Όπως και να ΄χει, η Οία αποκτάει ομορφιά, ακόμα και μετά τη δύση του ήλιου. Εύχομαι και ελπίζω, να την ξαναδώ σύντομα!






9 comments:

  1. Anonymous5:22 PM

    ΜΑΣ ΞΕΝΑΓΙΣΑΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΓΕΜΙΣΑΤΕ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ.Η ΠΡΩΤΗ ΦΩΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΑΙΜΕ ΜΙΑ ΠΟΡΤΑ ΞΥΛΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΠΟΙΟΥ ΘΕΙΟΥ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΛΟΓΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΜΠΩΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΒΕΒΑΙΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ,ΚΑΤΕΡΙΝΑ.

    ReplyDelete
  2. Αυτό κι αν το περίμενα, να δω πότε θα το βάλεις.
    Το ηλιοβασίλεμα στην Οία.
    Δεν υπάρχει αλλο τέτοιο.
    Μαγικό.
    Καλό βράδυ.
    Κωστής

    ReplyDelete
  3. Διονυσια Μ.6:34 PM

    Οντως τα "εμποδια" καποιες φορες δινουν ιδιαιτερη πινελια στο τοπιο!! Θα συμφωνησω με ολα οσα ειπατε, γιατι τα ιδια ακριβως ειχα παρατηρησει κι εγω και θα επισημανω το γεγονος οτι ο τουρισμος σ αυτο το νησι ειναι πολυ αλλης κουλτουρας και νοοτροπιας.. Και φυσικα οποιος θελει να ξοδεψει λιγοτερα χρηματα ειναι καθαρα θεμα διαχειρισης! Οσο για το ηλιοβασιλεμα, εννοειται πως το καθε μερος φημιζεται για κατι που το κανει μοναδικο αλλα η Σαντορινη εχει τοση ομορφια να δειξει που ειναι κριμα να περιοριζομαστε μονο στο ηλιοβασιλεμα..Κι εγω πριν παω πιστευα οτι στο Κερι η δυση ειναι εκπληκτικη, οταν πηγα αναθεωρησα και πριν απο καποιες μερες που ειδα ακριβως το ιδιο "βουλιαγμα"με αυτο της Σαντ.στο Πορτο Ροξα(κ πραγματικα εξεπλαγην!) κατεληξα οτι μαλλον οφειλεται σε ατμοσφαιρικες συνθηκες.. ΥΓ. Πανεμορφες φωτογραφιες, μπραβο κυρια Κικη!

    ReplyDelete
  4. Κατερίνα! Τι σύμπτωση! Καταπληκτικό! Σας εύχομαι να καταφέρετε να πάτε όλοι! Οι πόρτες και τα παράθυρα είναι αδυναμία μου στις φωτογραφίες!

    Κωστή, χαίρομαι που το ακούω! Κι εγώ περίμενα να έχω το χρόνο για να γράψω δυο λόγια, γιατί της αξίζει! Ευχαριστώ!

    Διονυσία, λοιπόν το ηλιοβασίλεμα στο Κερί, δεν το θεωρώ από τα καλύτερα. Περίεργο; Όχι! Συνήθως έχει ομίχλη και δεν το ευχαριστιέμαι. Άσε που ψάχνω για εμπόδια! χαχα! Αντίθετα στο Καμπί, στη Σχιζα, έχω δει καλύτερα! Νομιζω ότι το ωραίο ηλιοβασίλεμα δεν το συνθέτει ο τόπος, αλλά η φήμη και η συναισθηματική μας κατάσταση και φυσικά οι καιρικές συνθήκες. Ακόμα και οι Σαντορινιοί, δεν πιστεύουν ότι στην Οία είναι το καλύτερο. Είναι απλά το πιο πολυδιαφημισμένο! Είδαμε ηλιοβασίλεμα στο Ακρωτήρι, που κι εκεί ήταν μαζεμένος κόσμος και ήταν ωραίο. Δεν είχε όμως τα σπιτάκια, τους τρούλους και όλα αυτά που συνθέτουν τη μαγική εικόνα στην Οία!
    Ευχαριστώ πολύ!
    υγ. Μηπως να αφήσουμε επιτέλους τον πληθυντικό και τα "κυρία"; :-)

    ReplyDelete
  5. Ζηλεύω ζηλεύω ζηλεύω.
    Πολύ ωραίες φωτογραφίες. Πότε δεν έχει πολύ κόσμο να πάω;;
    Πολλά φιλιά.

    ReplyDelete
  6. Άσπρο, μπλε, γαλάζιο, χρώματα, ηλιοβασίλεμα, όλα είναι τόσο υπέροχα! Δεν χορταίνω τις φωτογραφίες σου!!!!!

    ReplyDelete
  7. Απίστευτος συνωστισμός!!

    Ακριβώς έτσι είναι, τα καλυτερα χρώματα είναι μετά τη δύση, αλλά άστους εκεί πέρα να πάνε να φύγουν να αδειάσουν τον τόπο! -μήπως έχει να κάνει και με το ότι στον τόπο τους αυτή την ώρα ετοιμάζονται γιά ύπνο...;

    ReplyDelete
  8. Ξανθή, στην Οία; Ιδέα δεν έχω!

    Αναστασία ευχαριστώ!

    Κωνσταντίνε για υπνό από τις 9;

    ReplyDelete
  9. η Οία είναι υπέροχη και πρωί και βράδυ και όλο το 24ωρο....αυτά είναι μπούρδες με τις τιμές, εντάξει δεν είναι και τσάμπα αλλά φαντάσου όλες αυτές τις ορδές τουριστών που χειροκροτάνε να μένουν εκεί συνέχεια ....
    πάντως όμορφα ηλιοβασιλέματα έχει παντού.... προσωπικά πήγα την πρώτη φορά που είχα επισκεφθεί την Σαντορίνη στην Οία το 1986 και δεν ξαναπήγα ποτέ, μ αρέσει η Οία το βράδυ αφότου την εγκαταλείψουν οι σανσετιστες ....
    Σου εύχομαι να ξαναπάς σύντομα ! και τότε θα σου πω εγώ που να φας στην Οία!!! σε φιλώ και σε μερσώ για τις ωραίες φωτογραφίες !!!

    ReplyDelete