Tuesday, July 10, 2007

Φωλιές χελώνας-Καλαμάκι Ζάκυνθος


5 comments:

  1. Καλά, δεν απαγορεύεται η είσοδος εκεί;

    ReplyDelete
  2. Απογορεύεται να πας από το απόγευμα και μετά και απαγορεύεται να πας στο πάνω μέρος της παραλίας.

    ReplyDelete
  3. Υπάρχει φύλαξη εκεί δηλαδή; Ή απλά στα χαρτιά; Κάτι είχα ακούσει όταν είχα έρθει στο νησί σου, κάποιοι μάζευαν υπογραφές γιατί υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στην προστασία της χελώνας. Βελτιώθηκε καθόλου η κατάσταση;

    ReplyDelete
  4. Υπάρχει φύλακας που ενημερώνει τον κόσμο ότι δεν πρέπει να βάζει τις ομπρέλες ψηλά, ούτε να περπατάει ψηλά ούτε να πηγαίνουν μετά της δύση του ήλιου. Υποτίθεται ότι προστατεύονται. Είναι καταπληκτικό πάντως να δεις χελωνάκι να βγαίνει από την άμμο. Μια φορά είδα και δυστυχώς δεν κουβαλούσα κάμερα. Χελώνες έχω δει πολλές φορές όπως κολυμπάω.

    ReplyDelete
  5. Μην τρελένεστε παιδιά, οι άνθρωποι έμαθαν να ζουν με τις χελώνες χρόνια τώρα και ήταν πολύ φιλόξενοι μαζί τους γι αυτό και επιστρέφουν εδώ που βρήκαν ζεστή αγκαλιά.
    Με άλλα πρέπει να υποψιάζεστε, με τις επιχορηγήσεις και ΄τα κονδύλια της Ε.Ο.Κ. και σε ποίων τσέπες καταλήγουν.
    Όσο για την προστασία με τα πλέγματα που υποδεικνύουν τις φωλεές, σας επισημαίνω μιας κι έχω ασχοληθεί με το θέμα πολύ και βαθιά, η χελώνα σκάβει και αφήνει τ' αυγά της ασφαλώς σε 0,50-0,60 εκατοστά βάθος και μετά από ένστικτο την κλείνει μόνη της. Δεν κατάλαβα εμείς οι άνθρωποι τι δουλειά έχουμε να παρεμβαίνουμε στο έργο της? γιατί το οριοθετούμε σαν να λέμε, ορίστε εδώ είναι σκάψτε με την ησυχία σας, όταν βρείτε ευκαιρία. Τόσα χρόνια που όλοι αυτοί οι "κύριοι" δεν τα'παιρναν μια χαρά ισορροπία δεν υπήρχε στο σύστημα? Με ανάλογες απώλειες όπως σε όλα τα είδη στον πλανήτη. Αντί λοιπόν να στρέφουν τον (ντόπιο) άνθρωπο και να τον εναντιώνουν στη φύση, γιατί δεν κατάφεραν τα τελευταία 20 χρόνια να τον κάνουν φίλο και σύμμαχο με εκπαιδευτικά σεμινάρια και ειδικές μερίδες πληροφόρησης με σκοπό την αρμονική συμβίωσή του με τις χελώνες ?
    Γιατί ο ντόπιος, ο νησιώτης μπορεί να μην ξέρει πολλά γράμματα, να μην είναι πονηρός όσο οι οικολόγοι, αλλά τον τόπο του θέλει να τον σέβονται όλοι οι άλλοι που απλά βρέθηκαν από σπόντα ή από συμφέρον εκεί.

    ReplyDelete