Sunday, January 13, 2008

Στιγμές...βροχερές...13 comments:

 1. Ax... όμορφααα.... στολισμός από γάμο είναι;

  Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

  ReplyDelete
 2. αυτή με το κερί μου αρέσει...
  γάμος ε;

  ReplyDelete
 3. Γλαρένια, ναι, στολισμός από γάμο...

  Νυχτολούλουδο, κι εμένα όταν τα άναψαν μου άρεσε.

  Μιλάμε για ΤΗ βροχή...

  ReplyDelete
 4. Αν έλειπe κι αυτός ο κιτσάτος στολισμός γύρω από τη θύρα της εκκλησίας του γραφικού αυτού ορεινού χωριού της Ζακύνθου, θα ήταν πολύ καλύτερα και σεμνότερα.
  Είναι πια ένα σύγχρονο πρόβλημα, φίλοι μου. Τα γραφεία τελετών, για να εκμαιεύσουν όλο και περισσότερα έσοδα από τους "ετοιμοπαράδες" πελάτες τους, καραγκιοζοποιούν εντέλει τις προσόψεις των ναών μας. Με καρφιά, σύρματα ή οτιδήποτε άλλο στηρίζουν στις σκαλιστές πέτρες ή στις ξυλόγλυπτες θύρες τούλια, παρατούλια, διαφόρων χρωμάτων μπαλόνια και σε αστειότατα σχήματα, κρεμασμένες ανθοδέσμες και άλλα περίεργα που δεν είναι της ώρας.
  Μαζί με άλλους νέους κληρικούς, έχουμε στους ναούς μας κηρύξει εμπάργκο παρόμοιων ακροτήτων. Στο προαύλιο -τέλος πάντων- ας βάλουν ό,τι θέλουν, αλλά επάνω στους τοίχους τίποτε και εντός του ναού, όσο γίνεται σεμνότερα. Δεν είναι πια τόσο θέμα ευσέβειας (που είναι και αυτό), αλλά Αισθητικής. Παρακάμαμε κιτσάτη και δήθεν τη ζωή μας...., ιδιαίτερα εδώ, στη νεόπλουτη Ζάκυνθο των Σκουπιδιών όλων των ειδών...
  Παρ' όλ' αυτά, προχθές τσακώθηκα μ' έναν από αυτούς τους Κυρίους επί των Τιμών, για το υπερφίαλο του στολισμού και το αντιαισθητικό ψέμα που ήθελε να μού επιβάλει. Ώσπου τελικά, το παραδέχεται ξεκάθαρα:
  -Πώς θα τους τα "πάρω" εγώ, αν δε φορτώσω το χώρο με τέτοια;

  O tempora, o mores!!!!
  Καλημέρες και το νου μας στην Αισθητική σε όλες τις πτυχές της!!!!!

  ReplyDelete
 5. Anonymous2:49 PM

  τι ομορφη συνθεση!!!

  ReplyDelete
 6. ωχ ... ο π.κ. παραληρεί... αλλά φαίνεται δεν έχει δει κακογουστους στολισμούς:(
  αυτός τουλάχιστον είναι όμορφος :)
  καλημέρα :)

  ReplyDelete
 7. Συμφωνώ απόλυτα με τον Π.Κ.
  Είναι πραγματικά πολύ ωραίο θέαμα ένας όμορφος εξωτερικός στολισμός, αλλά εφόσον πρόκειται -πάνω απ'όλα-για εναν ιερό χώρο, ο εσωτερικός στολισμός και η διαμόρφωση της εισόδου, θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα την σεμνότητα και την ευπρέπεια και οχι την κραυγάζουσα υπερβολή.

  ReplyDelete
 8. Π.Κ. δε θα έπρεπε να μου κάνει εντύπωση ότι κατάλαβες ότι ήμουν σε ορεινό χωριό και εκκλησία, παρόλα αυτά εντυπωσιάστηκα. Δε θεωρώ κιτς τη συγκεκριμένη διακόσμηση, παρόλα αυτά κατανοώ τη δική σου άποψη και δικαίως λόγω της ιδιότητάς σου ως κληρικός θεωρείς ότι πρέπει να είναι σεμνοί οι στολισμοί και να μη χάνεται και το θεολογικο στοιχείο αλλα και να μην καταστρέφονται οι ναοί (πόρτα). Εμένα προσωπικά, άλλα είναι αυτά που με εντυπωσιάζουν στους γάμους (αρνητικά εννοώ) αλλά δεν είναι της παρούσης. Στο χτεσινό γάμο το πρόβλημα της διακόσμησης μέσα στο ναό ήταν ότι ήταν φορτωμένος σε σχέση με την εκκλησία με αποτέλεσμα να μη χωράει ο κόσμος επειδή ήταν πολύ μικρή, ήταν τεχνικό το πρόβλημα και όχι αισθητικό.

  Μάμα, ήταν όμορφα τα φαναράκια πράγματι.

  Νατάσσα, δικαίως παραλληλεί γιατί έχουν δει τα μάτια του πολλά!

  Jimmarg, για όλα μπορεί να υπάρξει μέτρο και ομορφιά συνάμα.

  ReplyDelete
 9. E kαλά εγώ είμαι fun της φωτογραφίας σου γενικά! Πως να το κρύψωμεν άλλωστε!

  Καλησπέρα στη Ζάκυνθο!

  ReplyDelete
 10. Προς Νατάσα.
  Νομίζω ότι το "ωχ... ο π.κ. παραληρεί" δεν είναι και τόσο εύστοχο, με το συγνώμη δηλαδή.
  Τι θα ήταν προτιμότερο να πω;
  "Κική μου τέλεια η φωτό σου!" και πάει τελειώσαμε;
  Εε, λοιπόν, το λέω:
  Κική μου, τέλειες οι φωτό σου, ωραίες λήψεις, τα φαναράκια τέλεια, τα τούλια υπέροχα, τα κεράκια υπέρκαλα!!!"

  Όμως, καλή μας φίλη Νατάσα, αρκεί αυτό; Τι κάνουμε εδώ; Ανταλλάσσουμε απλώς φιλοφρονήσεις μεταξύ μας και όλα σεμνά και ταπεινά;
  Δεν είναι καλύτερο, όταν υπάρχει ένας προβληματισμός (και μάλιστα ο περί Αισθητικής, ένα θέμα σε διαρκή επικαιρότητα) να τίθεται, ώστε να υπάρχει και η σχετική συζήτηση;


  υ.γ. Η δεινότητα της Κικής στις ωραίες λήψεις είναι -εννοείται- αδιαπραγμάτευτη και μάλιστα, όταν βρίσκεται στο χωριό Γύρι της Ζακύνθου, που θυμίζει σκηνικό θεάτρου, δεν μπορεί παρά να εμπνέεται καλλίκαρπα!

  ReplyDelete
 11. Κατερίνα καλησπέρα! Ευχαριστώ!

  Π.Κ. Και που να πιάσουμε και κανένα πιο καυτό θέμα της Ζακύνθου. Έχω 2 υπόψη. Εκεί να δεις τι θα πούμε εδώ μέσα...

  Καλέ πως το καταλάβατε ότι ήταν στο Γύρι; Κρα κάνειη εκκλησία;;;
  :-)))

  ReplyDelete
 12. Απίστευτο σκηνικό τα βρεμένα τούλια!! Ευτυχώς όμως τα τούλια δεν είναι απορροφητικά, είναι μάλλον υδροαπωθητικά, έ; Το πέπλο τί έγινε; Παπάριασε;

  ReplyDelete
 13. Ποιό πέπλο; Αν εννοείς αυτό που βλέπεις στη φωτό, απλά έγινε μούσκεμα. Όπως το είπες: Δεν είναι υδρόφιλα.

  ReplyDelete