Tuesday, July 07, 2009

Νέο Μουσείο της Ακρόπολης

Αρμενίζω στο Ιόνιο, μία πάνω και μία κάτω, μόνο όμως διαδυκτιακώς, μια και είμαι στην πρωτεύουσα. Σε μια Αθήνα ζεστή και υγρή (που δεν το έχουμε συνηθίσει) με μπόρες ξαφνικές και απρόσμενες... Πάνω εκεί που έλεγα πως στο νησί δεν έχουμε νιώσει ακόμα ζέστη, εδώ την ένιωσα για τα καλά...

Με μια γραμμή dial up που με εμποδίζει να μπλογκάρω και να σουρτουκεύω στο νετ και στα σπιτάκια σας, τριγυρνάω όμως όσο μπορώ, λίγο-λίγο και σιγά-σιγά.

Χτες, βρεθήκαμε στο νέο μουσείο της Ακρόπολης.

Μερικές σκέψεις και σχόλια: Ένα πολύ όμορφο μουσείο θα έλεγα. Αξίζει να το δείτε από κοντά. Πολλές φορές αναρωτήθηκα χτες, αν το μουσείο θα είχε τόσους έλληνες επισκέπτες α) αν δεν είχε πέσει τόση διαφήμιση και βου) αν το εισιτήριο δεν ήταν μόνο 1 ευρώ. Όπως και να έχει, θεωρώ θετικό ότι είχε πολύ κόσμο όπως θα δείτε και στην ουρά απ' έξω. Το μουσείο είχε καλή οργάνωση και πολύ προσωπικό. Το προσωπικό στην είσοδο και στην ουρά, είχε κατά νου αν υπήρχε κόσμος που δεν χρειαζόταν να περιμένει στην ουρά (μαμάδες με καρότσια, έγκυες κλπ). Ένα μικρό και σχεδόν ανώδυνο ατυχηματάκι που είχε ο γιος μου πριν φύγουμε από το νησί, μας έστειλε στο εσωτερικό του μουσείου, χωρίς να περιμένουμε στην ουρά, αφού φόραγε επιγονατίδα. Υπολόγισα ότι η αναμονή, πρέπει να ήταν γύρω στο 20λεπτο, οπότε εκτίμησα δεόντως το γεγονός ότι περάσαμε γρήγορα μέσα λόγω του παιδιού.

Τα εκθέματα πραγματικά βρίσκονται σε προθήκες σε απόσταση αναπνοής και ο καθένας μπορεί (αλλά απαγορεύεται) να τα αγγίξει. Οι φωτογραφίες απαγορεύονται στους 2 πρώτους ορόφους και επιτρέπονται χωρίς φλας στον τρίτο (που ουσιαστικά έχει μεγάλα κομμάτια αναπαραστάσεων). Οι υπεύθυνοι φροντίζουν αν υπενθυμίζουν στο κοινό, τόσο για τη φωτογράφηση όσο και για το άγγιγμα. Υπάρχει άλλωστε πολύ προσωπικό διάσπαρτο μέσα στο μουσείο.

Ήταν πολύ συγκινητικό να βλέπεις τις Καρυάτιδες σε απόσταση αναπνοής. Πραγματικό μεγαλείο τέχνης. Θεωρώ, ότι ο χώρος που τις έχουν τοποθετήσει θα μπορούσε να είναι και καλύτερος, είναι όμως μελετημένος πιστεύω, έτσι ώστε να μην μπορεί να φωτογραφηθούν. Αν πάτε, θα καταλάβετε γιατί το λέω. Στους υπόλοιπους ορόφους, όλο και μπορεί να υποκλέψεις καμία φωτό. Στις Καρυάτιδες, είναι αδύνατον!

Το πάτωμα. Το πάτωμα του μουσείου, είναι ένα θεματάκι, χεχε! Το πάτωμα, στο μεγαλύτερο τμήμα του, είναι από διάφανο γυαλί, σχεδόν παντού όμως είναι πουά (άρα ημιδιαφανές όπως βλέπετε στην 3η φωτό), έτσι ώτσε να μην προκαλεί φόβο. Πάντως, ακόμα κι εγώ που δεν έχω υψοφοβία, ένα κατιτίς το ένιωθα περπατώντας πάνω στο διάφανο πάτωμα. Για όσους δεν αντέχουν να περπατούν πάνω του (ειδικά όταν είσαι στο 2ο ή 3ο όροφο), υπάρχει το εντελώς θαμπό γυάλινο πάτωμα στις άκρες του μουσείου. Εκεί προτιμούσα να περπατάω εγώ! Χαχα! Κι εδώ δίνω το φοβερό τιπ! Αν πάτε στο μουσείο κυρίες μου, μην πάτε με φούστα!!!! Είναι η χαρά του ματάκια αν είστε σε όροφο και κοιτούν οι από κάτω! Μην ξεχνάτε, ότι ό,τι είναι διάφανο από πάνω προς τα κάτω, είναι και διάφανο από κάτω προς τα πάνω! Χαχα!

Ό,τι βλέπετε λευκό, είναι αναπαράσταση, ενώ ό,τι βλέπετε πιο σκούρο, είναι το ορίτζιναλ γλυπτό. Σας προτείνω να πάτε γιατί πραγματικά έχει γίνει μια αξιόλογη δουλειά.

11 comments:

  1. ταξιδιάρα μου στο μουσείο βρέθηκες!!!
    καλά να περνάς

    ReplyDelete
  2. Μα, τι κακό είναι αυτό... Καλό, εννοώ!!!

    Όπου και να μπω (σε μπλογκς) σήμερα, στο Μουσείο της Ακρόπολης έχουν πάει!!!

    Εύγε σας ολωνών! Τέρπετε τους οφθαλμούς σας!!!

    Καλά να περνάτε!

    ReplyDelete
  3. ΚΑλημέρα συναντήθηκες με τον Π. Αναστάσιο; Κι αυτός εκεί ήταν...
    Αντε να τελειώσουν οι πρόβες να πάμε και μεις

    ReplyDelete
  4. ΩΡΑΙΟ!!!
    ΄Ελειπε από την Αθήνα...

    Χαχα...μπράβο kiki μου για την ενδυματολογική συμβουλή.
    Το φαντάζεσαι;...

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ReplyDelete
  5. Καλημερούδια.. Πολύ το "φάγαμε" το μουσείο με τα παράπονα και τις γκρίνιες μας.. καιρός να το χαρούμε και καιρός να αποκτήσουμε μουσειακή παιδεία.. κάποτε και εμείς!!! Ωραίο ποστ!
    Έχω πάει κ εγώ, αλλά ποστ ακόμη δεν αξιώθηκα να φτιάξω.. :) Φιλιά!!

    ReplyDelete
  6. Deli,πρέπει να είναι υπέροχο,όπως το βλέπω από τις φωτογραφίες σου!Την επόμενη φορά που θα έρθω,θα το επισκεφτώ οπωσδήποτε.Ευτυχώς που σπανίως φορώ φούστες χαχα...
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  7. Είναι που παραπονιόσουν και ήθελες ζεστό-ζεστό καλοκαίρι (και εγώ το ίδιο), πήρες μία δόση από το καζάνι που βράζει.
    Πόσα πολλά πράγματα μπορεί να κάνει κανείς όταν πηγαίνει σε άλλη πόλη. Πως προλαβαίνει να τα δει όλα και να τα χωρέσει μέσα σε λίγο χρόνο. Ενώ εμείς...αναβάλλουμε συνεχώς για αύριο και δεν κάνουμε τελικά τίποτα...
    Εσύ, δεν μας είπες τι φόραγες. Παντελόνι ή φούστα; χεχεχε.

    ReplyDelete
  8. Είσαι πολυτάλαντη μπράβο σου.Θα σας πω μια μικρή ιστορία.Όταν ο γιός μου ήταν στην ΣΤ δημοτικού είχαν πάει με το φροντηστήριο των Αγγλικών στην Αγγλία για 15 μέρες.Επισκέφτηκαν το Βρετανικό μουσείο μια μέρα.Με την αθωότητα που εχει ενα 12χρονο, ένιωσε την ανάγκη να ακουμπήσει ένα άγαλμα Ελληνικό και μια κυρία του έκανε την παρατήρηση του γιού μου και την ξάφνιασε λέγοντας της "δεν θα μου απαγορεύσεις να ακουμπήσω κάτι που μου ανήκει και είναι κλεμμένο". Η δασκάλα του γιού μου έμεινε άγαλμα καμαρώνοντας με τον τσαμπουκά ενός 12χρονου, κάτι που δεν μπορούν να πούν οι κυβερνώντες.Να μην σας κουράσω περισσότερο. Ευχαριστώ για την υπομονή σας.

    ReplyDelete
  9. Γαστεροπλήξ, μερσί!

    Π.Κ. το ίδιο είχα παρατηρήσει κι εγώ όταν έγιναν τα εγκαίνια!

    logia σοβαρά ήταν εκεί; Να πάτε! Είναι πολύ όμορφο!

    Γλαρένια, πώς δεν το φαντάζομαι; Ξέρεις πόσα βρακιά είδα; Χαχα!

    Roadartist, γιατί καλέ; Ποιος γκρίνιαξε; Αααα εμένα δεν μ΄αρέσει η γκρίνια. Μου άρεσε εξάλλου. Περιμένω να δω ποστ!

    Ελένη κι εγώ! χαχα!

    Ιωάννα, έτσι είναι. Όταν πας αλλού, το ωράριο και οι αποστάσεις αποκτούν άλλες διαστάσεις! Φυσικά φορούσα παντελόνι! χαχα!

    Πανόπτη!!! Σωστόοοοοοοοοοοος ο γιος! Μπράβο του! Πολύ συχνά τα παιδιά λένε δυνατά αυτά που δεν τολμούν να ξεστομίσουν οι μεγάλοι!

    ReplyDelete
  10. Εγώ εκείνο που δεν μπορώ να καταλάβω είναι για ποιον ακριβώς λόγο απαγορεύονται οι φωτογραφίες. Μήπως για να αγοράζουμε τις καρτ ποστάλ που πουλάνε στα μαγαζιά του μουσείου, σε όχι ευκαταφρόνητες τιμές;

    ReplyDelete
  11. Σοφία, γι' αυτό ακριβώς που είπες. Σε όλα τα μουσεία τα ίδια. Για να αγοράζεις τις κάρτες! Κι εμένα μου τη δίνει!

    ReplyDelete